torsdag 22 mars 2012

Pulled pork

Jag är långt från ensam om att blogga om den här rätten. Med all rätt. Den är lättlagad, sköter sig nästan helt själv i ugnen och smakar alldeles fantastiskt. Dessutom är det en billig rätt. Jag köpte en skinkstek för knappt 40 kr och det blev 2 middagar och en matlåda av den.
Jag har ätit rätten flera gånger i USA. Där blandas köttet med smått obscena mängder av barbequesås vilket gör rätten lite för söt. Jag använde den goda saft som samlats i botten av grytan och vände runt köttet i den. Då blev det saftigt och lagom starkt. Köttet serverades sedan på en skiva levainbröd med sallad och gurka samt en hemgjord cole slaw med turkisk yoghurt i. Comfort food på riktigt!Pulled pork

6 portioner

1 kg skinkstek, benfri karré eller benfri kotlettrad
0,75 dl rapsolja
0,5 dl ketchup
1 msk vitvin- eller rödvinsvinäger
1 msk barbequesås
1 msk sambal oelek
1 nypa socker, gärna råsocker
2 tsk chipotlepasta
4 vitlöksklyftor, finrivna
1 tumstor bit färsk ingefära, finriven
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt

Sätt ugnen på 125ºC.
Om fläsket är väldigt fett, kan man putsa bort lite av det. Putsa dock inte bort att fett. Det kommer att smälta under tillagningen och ge god smak till rätten.
Blanda ingredienserna till marinaden och häll den i en ugnfast form eller gryta med lock. Lägg fläskköttet i marinaden och gnugga in marinaden i köttet. Se till att det kommer in marinad i de små fickor som kan finnas i köttet.
Sätt in formen eller grytan med lock i ugnen och låt tillagningen börja. Tillagningen tar mellan 5 och 7 timmar, för mig ganska exakt 6 timmar. Köttet är klart när det enkelt faller i trådar när drar i det med en gaffel. Under tillagningen bör köttet ösas åtminstone 3-4 gånger och halvvägs valde jag även att vända på köttet. Om det ser torrt ut i grytan, tillsätt lite vatten.
När köttet är klart, lyfts det ur grytan och får vila 5 minuter. Därefter drar man det i trådar, jag använde två gafflar till hjälp men man kan även dra det med fingrarna. Lägg i en skål och häll sedan stekskyn/marinaden över köttet och blanda om. Servera med bröd, tortillas eller pitabröd, sallad och en het dressing, gärna av southwest-typ med rökig chilismak.

Tack till Kryddburken för inspiration till receptet. Jag har gjort om det lite, men grunden tillhör Linda.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar