torsdag 8 mars 2012

Vitvinsbrässerad fänkål med parmesan

Den här rätten kom till mig i en dröm. Låter som en klyscha men när jag vaknade efter en liten tupplur på soffan, fanns den här rätten i mitt huvud. Genialisk dröm om jag får säga det själv. Det här var sagolikt gott! Och så otroligt enkelt att göra. Vi åt detta till kycklingfilé som jag stekt med smålökar och körsbärstomater, men jag tror att detta är ännu godare till fisk, framför allt lax eller röding.


Vitvinsbrässerad fänkål med parmesan

2 rejäla portioner

2 st fänkål
1 bananschalottenlök
2 dl torrt vitt vin
0,5 dl grädde av valfri fetthalt
1 tsk koncentrerad kycklingfond (eller grönsaksfond för vegetarisk rätt)
salt, peppar
1 msk smör
0,5 dl hackad bladpersilja
parmesanflagor

Börja med att skära av de runda utskotten på fänkålen. Spara dessa till fond- eller såskok. Dela varje fänkål i 6 klyftor. Ansa bort så mycket av roten som möjligt, dock utan att fänkålen faller isär.
Skiva schalottenlöken tunt.

Smält smöret och låt det tystna. Tillsätt fänkålen och löken och bryn fänkålen lätt. Den ska bara få lite färg, men akta så att inte löken bränns. Salta och peppra med nymalen svartpeppar. Sänk värmen till låg värme. Slå på vinet, grädden och kycklingfonden. Rör om och låt fänkålen sjuda i vätskan. Fänkålen ska  ha mjuknat men ha spänsten kvar, när den är klar. Detta tar 10-15 minuter. Smaka av såsen. Om den har kraftig syra, tillsätt en gnutta socker. Strö över persilja och flagad parmesan. Servera omgående.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar