söndag 4 mars 2012

Majsfrallor


Vissa dagar brinner jag av experimentslusta. Det är då jag kokar på soppa på en spik, blandar hejdlöst ingredienser till grytor och såser och bakar bröd på mjölrester. Det blir oftast ätligt, men inte alltid fantastiskt. Vissa av mina idéer hade varit bäst att lämna därhän, som till exempel kycklinggrytan med en obscen mängd sweet chili-marinerade vitlöksklyftor. Eller min gelatinstinna vaniljpannacotta. Men det här receptet var ett lyckat experiment. Solgula frallor med mild majssmak och små bitar av majskorn och med lite pumpafrön som tuggmotstånd. Jättegoda som frukostbröd och väldigt passande till en kycklingssoppa. Majsmjölet bör man inte hoppa över, men övriga mjölsorter kan man byta mot till exempel vanligt mjöl, dinkel eller rågsikt. 

Majsfrallor


12 stora eller 20 små

50 g jäst
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
2 dl vatten
majspuré på en burk majs
1 msk sirap
2 tsk salt
2,5 dl majsmjöl
5 dl vetemjöl special med fullkorn
3-5 dl vetemjöl special
1 dl pumpafrön

Börja med att mixa majsen till halvslät puré. Det är gott om det är lite majsbitar kvar.

Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten och låt bli fingervarmt. Smula jästen och lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, majspurén, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta i degblandare i ca 5 minuter. Tillsätt salt och pumpafrön och arbeta ytterligare 2 minuter. Degen ska kännas smidig utan att vara kladdig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i 12 eller 20 bitar och forma bitarna till runda bullar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och täck med bakhandduk. Låt jäsa ca 30 minuter till.

Sätt ugnen på 225ºC i god tid. Grädda frallorna i ca 12 minuter. Njut dem ljumma med smör och en skiva god ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar