onsdag 1 augusti 2012

Kärna eget smör

Jag har nu testat att göra eget smör. Och det var alldeles förfärligt enkelt. Man vispar grädde tills det skär sig, vispar lite till och sen tvättar man smöret. Och jag har nog inte ätit så gott smör förut. Jag tillsatte 1 msk turkisk yoghurt till varje dl grädde jag vispade och det gav en riktigt fin syra på smöret. Kärnmjölken som blev över vid tvättningen, blev till degspad till ett väldans gott brytbröd. Jag kastar med receptet på brödet som en liten bonus. För ett gott smör kräver ett gott bröd.


Hemkärnat smör

ca 100 g smör

3 dl vispgrädde
3 msk turkisk yoghurt
2 tsk flingsalt

Vispa grädden och yoghurten med elvisp. Vispa tills den börjar skära sig, detta tar några minuter. Tillsätt hälften av saltet och fortsätt vispa. Nu ser ni hur det börjar formas små smörklumpar och kärnmjölken tränger ut ur smöret. Försök sila kärnmjölken och vispa gärna lite till för att separerar smöret ytterligare. Forma sedan en liten klump av smöret. Använd en slickepott för att "tvätta" smöret. Det bildas små hålor i smöret där kärnmjölk finns kvar. Alltså måste man trycka ut denna ur smöret med spateln. När du fått en smidig smörklump och ingen mjölk finns kvar, är det bara den slutgiltiga saltningen kvar. Smaka på saltet och tillsätt mer salt efter tycke. Forma till en lämplig form och rista gärna dina initialer i smöret.


Brytbröd på kärnmjölk

ca 30 stycken små styckbröd

50 g jäst
50 g smör
5 dl kärnmjölk och vanlig mjölk där ovanstående smörsats ger dryg 2 dl kärnmjölk
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingertemperatur. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt och honung. Tillsätt durumvetemjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta med degblandare eller för hand till en smidig deg som  släpper från kanterna och inte klibbar på fingrarna.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Dela i 30 små delar. Forma till runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. För brytbröd ska bullarna läggas bara en knapp cm från varandra för att jäsa in i varandra. Låt jäsa ca 30 minuter till. Sätt ugnen på 200°C varmluft eller 215°C utan varmluft, gör detta i god tid. Sätt in en liten skål med vatten på plåten och grädda i ca 8-10 minuter. Brödet ska vara vackert gyllene på ytan och låta ihåliga om man knackar på dem.

Tag en bit bröd medan det fortfarande är varmt. Bred på en liten klick hemkärnat smör och njut av brödet med smöret rinnande mellan fingrarna.

Spara en liten klick smör till fredagens recept, smörstekt kantarelltoast!

2 kommentarer:

 1. Hemkärnat smör är riktigt riktigt gott och förvånansvärt enkelt. Dock länge sen jag gjorde :)

  ha det gott/ Lena-makeaheadfood

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väldigt enkelt. Det kommer att jag göra igen till festliga tillfällen.

   Radera