onsdag 19 september 2012

Toscana och en ljuvlig tiramisusemifreddo

I natt kom vi hem efter nästan två veckors biltur i Europa. Jag känner mig i skrivande stund trött, lycklig, nöjd, vemodig, solbränd, frusen. Ja, en massa motsägelsefulla känslor på en och samma gång. Jag är glad och lycklig för det har varit en fantastisk semester men jag är lite vemodig över det faktum att den nu är över. Vardagen börjar igen och hösten har utan tvekan kommit till Göteborg. Missförstå mig rätt, jag gillar egentligen hösten. Men efter en underbar vecka i toskansk värme, är jag inte riktigt redo för hösten ännu. Jag vill ha några flera ljumma sommarkvällar, lite mer sol och bad. Nåväl... Jag tänkte dela med mig av en massa semesterminnen och ännu fler bilder från ett fantastiskt vackert landskap och ett ännu vackrare hus. Vi var ett stort gäng som åkte till Toscana. 11 vuxna och 4 barn i åldrarna 13, 5, 2,5 år och en nyföding. Vi hade hyrt ett hus utanför Arezzo, ca en timme sydöst om Florens. Huset låg högt uppe i en sluttning och vägen dit var minst sagt karg och brant. 1,1 km uppförsbacke låter kanske inte mycket, men oj så brant. Huset, Torre di Vignale, är en del av en gammal försvarslinje som löpte genom Toscana. Tornet byggdes på 1300-talet, den lilla tillbyggnaden kom till på 1700-talet och i början av 2000-talet köptes det av en underbar kvinna med namn Paola. Hon hyr nu ut huset till glada turister och hon berättar gärna om husets historia, men bara på italienska. Hon kan inte ett ord engelska, faktiskt. Detta var lite av en utmaning för oss, som kan mycket begränsad italienska...
Huset består av ett fullt utrustat restaurangkök, 6 sovrum, de flesta med eget badrum, vardagsrum med loft samt en liten sidobyggnad med tv, soffa och ett fussballbord. Ute i trädgården finns en mysig pergola, en murad grill, stenugn och en medelstor, kall pool med gott om solstolar.
I dess omgivning finns gott om vilda björnbär, en gammal ruin, övergivna olivlundar och vinodlingar, vilda fikonträd och persikoträd och myntan växer som ogräs. En liten mysig by i närheten, Palazzo del Pero, har en pizzeria och en liten livsmedelsbutik. Städerna Siena och Florens ligger inom en timmes bilfärd, likaså vinbyarna Montepulciano och Montalcino varav vi besökte den förstnämnda.

I det härliga köket har vi lagat mååånga goda rätter under veckan. Ena svågern är kock och det finns många matlagningsintresserade i sällskapet, så vi var många som gärna hängde i köket. Vi har lagat olika sorters pasta, grillat kalkon och fläskkarré på grillen, bakat pizza i stenugnen, kokat risotto och sedan gjort arancinis på resterna, druckit vin, ätit björnbär. Och en kväll hyrde vi in Paola till att laga en klassisk italiensk middag, det förtjänar ett alldeles eget inlägg.
Första stormiddagen avslutades med Leilas tiramisusemifreddo och det är det receptet jag nu tänker dela med mig av. Jag tycker nog att den här varianten är godare än en klassisk tiramisu och den gick bättre hem hos barnen, då kaffesmaken inte blir så framträdande. Det blir mera glass av den. Prova ni också. Om ni får vino santo eller marsalavin över, prova att doppa små biscottis i. Det är också en italiensk klassiker av stora mått.







Tiramisusemifreddo

1 form, 8-12 portioner

4 ekologiska ägg
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
250 g mascarponeost

1 dl marsalavin eller vino santo
12 savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe

Börja med att separera äggulorna från vitorna. Vispa vitorna riktigt fluffigt. Vispa sedan grädden riktigt pösigt. Vispa äggulor och socker pösigt och vänd sedan ner mascarponeosten och marsalavinet under omrörning. Blanda ostblandningen med grädden och vänd sedan försiktigt ned äggvitorna i smeten.

Klä in en avlång brödform i plastfolie. Täck botten med ca en tredjedel av äggblandningen. Doppa sedan hälften av kexen i kaffe och lägg i formen. Varva äggblandning med kex, sista lagret skall vara äggblandning. Täck med plastfolie och lägg i frysen i 3-4 timmar. Tag upp ur frysen 20-30 minuter före servering så att den hinner tina ordentligt.

Vi serverade den med nyplockade, lättsockrade björnbär och ett glas vino santo. En perfekt avslutning på en italiensk måltid! 



Och nu kommer lite semesterbilder.



Vi övernattade vid Gardasjön på väg ner till Toscana. Så här vacker är soluppgången i byn Limone.



Det toscanska landskapet.



Huset, Torre di Vignale.



Köket, lika färgglatt som resten av huset.



Sidobyggnaden med tv och fussballbord.



Huset på lite avstånd.



Det kryllade av björnbär i omgivningen och vi åt dem till frukost, efterrätt och lite däremellan. De smakar oändligt mycket mer än svenska trädgårdsbjörnbär, men taggarna är mycket värre...


Den murade utegrillen.



Ännu en bild på huset, så vackert att man kan sitta och stirra på det i timmar.




Övergiven olivlund bredvid huset. Och nej, oliver är inte gott att äta direkt från träden...



Även vissa vinodlingar är övergivna. Klimatet här är lite för kallt för att ge bra skörd.



 Man kan ana hur stort huset är när man ser det på avstånd.



Solnedgångarna i Toscana är bedövande vackra och när solen gått ned kan man se stjärnorna otroligt tydligt. Och fladdermössen. De flyger omkring i mörkret och dyker ned mot insekter som dras till trädgårdsbelysningen. 


2 kommentarer:

  1. Åherremingud vilken drömsemester! Har varit i Toscana 1 gång, men det är bannemig inte den sista. Vilket Italien-längt jag fick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Kim, det har varit helt fantastiskt. Vi pratar om att göra om den... Huset är inte så dyrt att hyra, framför allt inte om man som vi, är ett stort gäng. För uppehälle och mat och vin har vi betalat 2500-3000 kr per person för en hel vecka. Och då har vi ätit gott varje dag...

      Jag kan varmt rekommendera det här huset om du tänker åka till Toscana igen. =)

      Radera