söndag 7 oktober 2012

Chokladsufflé

Välkommen till hösten! Till årstiden med färsgprakande löv, krispig luft och förfärligt dåligt ljus för matfotografering. Från och med nu kommer det nog att dröja innan bilderna ser så där skira och ljusa ut. Men å andra sidan kan höstmat med sina röda och bruna färger, göra sig rätt bra i dunkel belysning. Först ut är en chokladsufflé som inte blev vackert avbildad. Inte bara pga ljussättningen men också för att den behagade att sjunka ihop innan jag fick bilderna tagna. Ni får föreställa er att den är 1 cm högre när den kommer ut ur ugnen. Den här sufflén är rejält chokladstinn och vinner på en skopa glass eller som här, lite grädde som är mycket lätt vispad. Gärna lite färska eller frysta bär för syra. Sen är det bara att njuta, för det här är en mycket god dessert!






Chokladsufflé

4 portioner

125 g mörk choklad av bra kvalitet, 70%
1,5 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång
2 äggulor
5 äggvitor
2 msk socker
en liten skvätt citronsaft

smör och socker till formarna

Sätt ugnen på 175°C. Smörj ramikiner/ugnsfasta portionsformar i storleken 8 cm höga och ca 6 cm i diameter.

Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och vänd ner i chokladsmeten. Rör även ner äggulorna. Blanda väl.

Vispa äggvitorna med en skvätt citronsaft i och hälften av sockret. Vispa till ett halvfast skum, tillsätt sedan resten av sockret och vispa till en styv maräng. Vänd försiktigt ner marängen i chokladsmeten. Fördela smeten i formarna. Avsluta med att stryka med en kniv eller palett över smeten så att den är kant i kant med formen.

Grädda mitt i ugnen tills suffléerna rest sig fint. Enligt grundreceptet från Tasteline är 10-11 minuter lagom. Jag säger ev några minuter till. Min sufflé var lite väl obakad i mitten...

På tisdag lagar vi tarte flambée, en elsassisk specialitet som är väl värd att prova!

4 kommentarer:

  1. Åh, va gott! Jag har aldrig provat göra chokladsufflé själv men nu kanske jag ska våga ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut att du ska göra! Gott och inte så svårt som jag trodde.

      Radera
  2. Stressade ihop detta recept bara för att pröva lite inför morgondagen (nyårsafton). Blev bra! Glömde däremot en skvätt citron, hehe. Tror jag hade dom inne ca 12 min, det blev lite för länge tror jag! Den blev väldigt brownie-aktig, hade sett framför mej en lite mer blöt insida, men men, ska ha dom inne 10-11 min imorrn.

    Vände inte heller ned marängen försiktigt, vispade ner den så den blandade sej ordentligt med chokladröran...trodde inte det skulle bli bra, men det gick fint :)

    Bra recept!

    // Thomas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thomas!

      Vad kul att du provar mitt recept och väldigt klokt av dig att provbaka en gång innan. Just gräddningstiden är nog väldigt individuell från ugn till ugn. Mina suffléer var som sagt rätt undergräddade vid 10-11 min...

      Anledningen till att man försiktigt vänder ner marängen, är att man inte vill slå ur all luft som man vispat in. Luften tillsammans med äggen gör att sufflén reser sig bättre. Men om ditt sätt fungerar, tycker jag att du ska köra på det!

      Lycka till i morgon och ha ett riktigt gott nytt år!

      /Sara

      Radera