fredag 19 oktober 2012

Steak and cheese sandwich med dragondressing

Så står man där med en bit kall rostbiff i kylen och undrar vad man ska göra med den. Och mina tankar går till amerikanska steak and cheese sandwiches. Vi åt en Philly steak and cheese när vi var på amerikansk fotboll i New York förra året och även om tanken är god, så var inte mackan det. Men det går ju att göra den riktigt god och det här blev en sådan god variant. Mindre ost, fräschare, mer smakrik och förmodligen bättre kött. Kryddigt kött på stekt surdegsbröd, gratinerat under cheddarost och toppat med karamelliserad lök och dragondressing. Om inte det är en fredagsmiddag som heter duga, så vet jag inte vad. Klart på under 30 minuter!






Steak and cheese sandwich med dragondressing

2-3 portioner

2-3 skivor ljust surdegsbröd
200 g rostbiffsrester
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk neutral olja
1 msk balsamvinäger
2 tsk soja
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar

6-9 skivor smakrik ost, t ex cheddar

Dressing:
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 msk finhackad gräslök
0,5 - 1 tsk torkad dragon
salt, peppar

Skär tjocka skivor av mittdelen av den gula löken. Du behöver 1 skiva per portion. Finhacka ändbitarna och vitlöken och lägg i en bunke. Tillsätt olja, vinäger, soja, sambal oelek och lite salt och peppar. Skär köttet i tunna strimlor och lägg ner i marinaden. Vänd om ordentligt.

Börja med att steka lökskivorna på medelhög värme i lite smör. Låt skivorna hålla ihop och stek dem gyllene och mjuka. Varmhåll sedan i ugnen på 100°C.
Rosta brödet i lite smör i stekpannan. Låt det blir gyllene och krispigt på båda sidor. Lägg i en ugnsfast form eller på bakplåtspappersklädd plåt.

Häll sedan ner köttet med sin marinad i den heta stekpannan. Woka köttet så att det blir varmt och smakerna frigörs. Smaka av och tillsätt mer salt om så behövs och ev mer chili för hetta. Fördela sedan köttet på brödskivorna. Toppa med ost och sätt in formen i ugnen. Höj ev värmen lite och låt osten nätt och jämnt smälta. Den ska inte få färg.

Under tiden som köttet är i ugnen, rör man ihop ingredienserna till dressingen.

Tag ut smörgåsarna och lägg upp på tallrikar. Toppa med den karamelliserade löken och ringla dressing över. Servera med en god, blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar