torsdag 11 oktober 2012

Tallrikshalstrad lax med brynt smör och parmesan

Jag läste för något år sedan i ett nummer av Allt om mat om ett annorlunda sätt att tillaga lax. Och jag har länge tänkt prova, men inte kommit mig för förrän alldeles nyligen. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte gjort det tidigare. Det här är genialiskt. Enkelt, gott, elegant utseende och inget obehagligt stekos från laxen som ligger kvar i timmar. Till laxen gjorde jag en frasig potatispuck som jag kommer att beskriva närmare på lördag. 
För att kunna laga rätten behöver du tallrikar som tål 120°C värme. Sen gör du så här:


Tallrikshalstrad lax med brynt smör och parmesan

4 portioner

3-4 laxfiléer
1 citron
50 g smör
1 bananschalottenlök
2 kvistar basilika
flagad parmesan
flingsalt, svartpeppar från kvarnen

Sätt ugnen på 120°C. Värm tallrikarna i ugnen. Skiva laxen riktigt tunt, tänk carpacciotunt. Finhacka löken och strimla basilikan. Smält smöret och låt det puttra tills det skiftar i brunt och doftar kola. Skär citronen i klyftor.

När dina tillbehör (t ex pressad potatis eller råstekt potatis) är klara, tag ut tallrikarna ur ugnen. Fördela snabbt laxen på tallrikarna, bred ut laxen så att all lax hamnar i direkt kontakt med tallriken. Det är detta som är själva tillagningen. Strö på flingsalt, lök, basilika och parmesan. Kör några tag med pepparkvarnen över och avsluta med att ringla lite brynt smör över. Servera omgående med citron som pressas på laxen vid bordet. Drick gärna ett glas vitt vin med hög syrahalt för att matcha citronen, t ex ett Chablisvin.
På lördag firar vi min födelsedag med oxfilé med potatispuck och basilikasås. Kom åter då och förgyll min dag med ett besök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar