onsdag 24 oktober 2012

Dajmcookies med muscovadosocker

Jag bakade dessa kakor när min man var hemma och var förkyld. Han sa att han inte är kakperson egentligen, men satte gladeligen i sig 4 stora kakor den första dagen. Jag gick även ut med ett fat med kakor till våra takbytare som blev jätteglada. Det fanns en liten baktanke med att snickarna fick ett fat. Det är mycket socker i dessa kakor och jag tänkte ge dem en ordentlig energiboost inför eftermiddagens arbete. Men så kom regnet och satte käppar i hjulet. Svårt att måla när det regnar...

Varför ska man baka dessa kakor då? Jo, för att de är bland det godaste jag någonsin bakat i småkaksväg. Sega i mitten, knapriga på kanterna och med en ljuvlig mild smak av kola. Och så är det ju dajm i. Bara det är skäl nog att baka. Receptet hittade jag på bloggen Jennys recept, men jag har givetvis ändrat om en del.


Dajmcookies med muscovadosocker

30 stora eller 60 små

225 g rumsvarmt smör
1,5 dl råsocker
1 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 påse dajmkulor eller 2 krossade dubbeldajm
0,5 dl mörka chokladknappar eller krossad mörk choklad


Sätt ugnen på 200°C.
Rör smör, socker och vaniljsocker riktigt poröst. Tillsätt äggen ett i tagen och blanda väl. Blanda i bakpulver och 4 dl av vetemjölet. Tillsätt dajmkulor och mörk choklad samt 1-2 dl mjöl tills degen är nätt och jämnt rullbar och inte kletar.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 3 delar och rulla till längder, ca 4-5 cm i diameter om du vill har stora kakor och 2-3 cm om du vill ha små. Skär i knappt 2 cm tjocka skivor och lägg dem på plåt. 1 rulles kakor får nätt och jämnt plats på en plåt, då kakorna flyter ut en del.

Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills kakorna börjar bli gyllene på kanterna. Kakorna stelnar när de svalnar.

På fredag lagar vi kycklinggujoner, knapriga pankopanerade filéer. Välkommen på fredagsmys!


1 kommentar:

  1. Precis så ska ju cookies vara, med seg mitt och knapriga kanter! Jag har ett favoritrecept på cookies jag ofta återvänder till men man behöver ju alltid fler ;) Dajm i låter toppengott!

    SvaraRadera