lördag 13 oktober 2012

Oxfilé med frasig potatispuck och basilikasås

Idag är ingen vanlig dag för idag är det Saras födelsedag! Jag firar 3-årsjubiléet av min 29-årsdag och jag förväntar mig frukost på sängen följt av en lugn och skön dag som avslutas med en god middag som jag fått laga till under eftermiddagen. Gärna lite vin, kanske rent av champagne. Inför födelsedagen har jag i vanlig ordning önskat mig presentkort i butiker som har köksprylar och kokböcker samt restaurangbesök. Kokböcker som gärna får hitta hem till mig är "Mastering the art of French cooking vol 1 och 2" av Julia Child, "Äntligen helg" av Tom Sjöstedt och "Matmolekyler" av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström. 

En sak som skulle passa bra på födelsedagsmiddagen är den här middagen. Oxfilé med en krämig basilikasås, en frasig potatispuck och en driva syrad rödlök på toppen. Jag lagade den för några veckor sedan och maken gav den högsta poäng. Såsen är löjligt enkel att göra och passar säkert bra till kalv och lax också. Snåla inte på basilikan, det är viktigt. Vill du laga en fullpoängare? Gör så här:






Oxfilé med frasig potatispuck och basilikasås

4 portioner

4 bitar oxfilé av mittbiten
salt,peppar

Potatispuck:

8 potatisar
salt
smör att steka i

Basilikasås:

100 g Philadelphiaost, gärna light
1,5 dl crème fraiche
1 kruka basilika
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
ev citronsaft

Syrad rödlök:

1 stor rödlök
1 msk rödvinsvinäger
1 msk socker

Börja med att skala potatisen och koka den nätt och jämnt klar i saltat vatten. 

Putsa oxfilén och bind ev upp så att alla bitar är lika stora och med samma runda form.

Skiva rödlöken tunt. Blanda i en skål med vinäger och socker. Låt stå och dra.

Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs hastigt i lite olja i botten av en kastrull eller sauteuse. Tillsätt crème fraiche och färskost och låt smälta. Blanda ner strimlad basilika och låt puttra i några minuter. Häll upp såsen i en matberedare eller mixer och mixa så slät som möjligt. Häll tillbaka i grytan och smaka av med salt, peppar och ev lite citronsaft. Håll såsen varm på låg värme.

Häll av potatisen och riv den grovt, helst 2 potatisar åt gången. Tag 2 rivna potatisar och lägg i en rund eller fyrkantig form och packa den tätt. Stjälp ur och upprepa tills du fått 4 puckar. Stek dem riktigt frasiga och gyllene i smör i medelvarm stekpanna. Varmhåll i ugnen på 100°C tills köttet är stekt eller stek köttet parallellt i en annan stekpanna.

Stek köttet till önskad stekgrad. Lägg sedan upp på varma tallrikar, servera gärna lättstekta sockerärter eller haricot verts till.



Närbild på potatispucken när den serverades till tallrikshalstrad lax.

Jag är tillbaka redan i morgon med receptet på ljuvliga inkokta päron och den franska klassikern Poire Belle Hélène.

7 kommentarer:

  1. Mårdaklevs Pernilla14 oktober 2012 06:59

    Vilken lyx middag!
    Potatispuckar får jag prova, detta kan bli årets nyårsmiddag kanske.... med älgfil'e.
    En variant på Basilikasåsen har jag gjort, och den är makalöst god :)
    Tack för tips och fina bilder! Kram

    SvaraRadera
  2. Mårdaklevs Pernilla14 oktober 2012 08:15

    Och stort Grattiiiiis såklart! Kramizar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för gratulationen, Pernilla!

      Pucken har absolut nyårspotential. Och med älgfile borde det bli en höjdare.
      Hur gör du din basilikasås?

      Kram/Sara

      Radera
  3. Mårdaklevs Pernilla14 oktober 2012 14:36

    Basilikasåsen är en enklare modell av din... Typ :)

    Creme fraiche.... fet
    oxbuljong
    balsamvinäger
    massor av basilika!
    Supersmarrig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som om jag ska testa din variant! Tycker att den låter väldigt god.

      Radera
  4. Grymt god sås! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för återkopplingen! Kul att du gillade den!

      Radera