tisdag 16 oktober 2012

Raggmunk med fläsk

Om min man äter lunch ute och lunchrestaurangen erbjuder raggmunk med fläsk, finns det nog inget som skulle kunna hindra honom från att beställa det. Och tur är väl det, för jag ska berätta att jag gör den här rätten kanske vart tredje eller fjärde år, dvs nästan aldrig. Jag har fått för mig att jag inte gillar stekfläsk. Nu ville jag prova igen att laga rätten och jag valde att följa Per Morbergs recept, då han känns lite som husmanskostens guru. Det var ett klokt val. Om fläsket steks ordentligt och raggmunkarna är nystekta och frasiga, då är detta en god rätt. Inte alls dum, faktiskt. 


Raggmunkar med fläsk

4 portioner

8-10 potatisar
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt

500 g rimmat stekfläsk

ev lite smör till stekning

Vispa ut lite av mjölken i vetemjölet och saltet. Vispa slätt och tillsätt sedan resten av mjölken och ägget. Skala potatisen och riv den grovt. Pressa ut överskottsvattnet i potatisen och tillsätt sedan potatisen till pannkakssmeten.

Stek fläsket till önskad stekgrad och varmhåll sedan fläsket i ugnen på 100°C. Man kan välja på att spara det fett som smälter från fläsket och steka raggmunkarna i detta, eller så väljer man att steka i smör.
Med lite fett i stekpannan, klickar man ut raggmunkssmeten i pannan. Lagom storlek är drygt 0,5 dl smet per raggmunk. Stek dem frasiga på båda sidor, detta tar någon dryg minut per sida. Undvik alltför hög värme, då blir bara ytan bränd men potatisen inte tillagad.

Servera raggmunkarna med fläsket och en klick lingonsylt samt ett glas mjölk.

På torsdag tipsar jag om hur man tillagar fransk rostbiff, kanske något som passar till helgen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar