onsdag 3 oktober 2012

Glasnudelsallad med syrlig och stark dressing

När vi kom hem från vår Europaresa var jag rätt trött på medelhavskosten. Jag trodde inte att det var möjligt att tröttna på pasta, getost, risotto och goda korvar, men jo, det kan man. Den sista dagens bilresa var lång och vi tillbringade delar av tiden med att diskutera vad vi skulle äta när vi kom hem. Och vi var helt överens om det skulle bli något asiatiskt med koriander, chili och mycket vitlök. Det blev den här rätten. Den ser inte mycket ut för världen, men den smakar massor! Stark, syrlig, krispig och med tydlig smak av ingefära och vitlök. Vill man dricka vin till, rekommenderas en pinot gris eller en gewurztraminer, men jag tycker nog ändå att vatten var godast till detta.





Glasnudelsallad med kyckling och syrlig och stark dressing

4 portioner

4 portioner glasnudlar
3 morötter
2 nävar sockerärter
5 salladslökar

3 kycklingfiléer
2 msk rapsolja
1 msk soja
1 tsk sambal oelek
1 knivsudd curry
1 riven vitlöksklyfta

saften från 2 lime
2 msk jordnötsolja
1 tumstor bit färsk ingefära
0,5-1 röd chili
0,5 vitlöksklyfta
1 näve färsk koriander
salt, peppar

Sätt ugnen på 200°C. Dela kycklingen i mindre bitar. Blanda rapsolja, soja, vitlök, sambal och curry till en marinad och vänd kycklingen i denna. Lägg sedan över kycklingen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Stek i ca 15-20 minuter, testa då om kycklingen är klar genom att skära i en av bitarna.

Under tiden som kycklingen är i ugnen, tillagas salladen. Koka upp lättsaltat vatten.
Strimla morötter, sockerärter och salladslök till juliennestrimlor. Blanda limesaft, jordnötsolja med fint riven ingefära och vitlök, finhackad chili och koriander. Smaka av med salt och peppar. Dressingen ska vara rejält syrlig och ganska stark. Tillsätt ev en gnutta råsocker om dressingen blir för syrlig.

Koka glasnudlarna 3 minuter och häll av kokvattnet. Lägg nudlarna i en vid skål. Woka grönsakerna mycket hastigt i lite olja. Blanda med nudlarna. Vänd ner dressingen och blanda sedan ned kycklingen. Servera med grovhackade jordnötter.

På fredag lagar vi en lyxig fisksoppa, så köp hem lite lax och räkor i väntan på receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar