måndag 22 oktober 2012

Mac and cheese med syrlig broccolisallad

Jag har länge varit nyfiken på den amerikanska varianten av makaronipudding. Trots det har jag inte beställt den de gånger jag varit i USA, så huruvida rätten jag presenterar idag påminner ens det minsta om originalet, har jag ingen aning om. Vad jag vet är att det är en god vardagsrätt som är billig, mättande och ger en skön känsla i kroppen. Jag tycker att rätten måste serveras med något krispigt och fräscht, jag valde en syrlig sallad på lätt förvälld broccoli och romanesco med lite knaperstekt bacon i. Fullträff. Receptet på puddingen har jag tagit från Arlas hemsida och har ändrat det så till vida att matlagningsgrädden ersatts med mjölk och en liten skvätt vispgrädde.






Mac and cheese med syrlig broccolisallad


4 portioner

300 g okokta makaroner av typen gammaldags idealmakaroner
5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
0,5 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd grönsaksfond
1 krm cayennepeppar
4 dl riven ost, gärna cheddar
0,5 dl finhackad persilja
2 msk ströbröd

1 broccolistånd
1 romanescohuvud
1 förp bacon
2 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 finhackad schalottenlök
salt, svartpeppar


Sätt ugnen på 200°C. Koka makaronerna enligt anvisning på paketet.
Vispa ut mjölet i 3 dl av mjölken i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt resten av mjölken och grädden samt grönsksbuljongtärningen. Låt koka upp. Rör ner större delen av osten. Tillsätt pepparn och smaka av med mer salt. Häll makaronerna i en smord ugnsfast form. Häll över ostsåsen och blanda om. Strö över persiljan, ströbrödet och resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.

Under tiden delar du broccolin och romanescon i mindre buketter och förväller hastigt. De ska fortfarande vara rejält krispiga. Strimla baconet och stek knaprigt. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Blanda olja, vinäger, schalottenlök, lite salt och peppar. Blanda kålen, baconet och dressingen i en skål.

Servera makaronipuddingen med salladen och låt väl smaka!





På onsdag bakar vi dajmcookies, bland det godaste jag bakat. Vi ses då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar