lördag 20 oktober 2012

Crêpes Suzette

En gång för några år sedan skulle jag flambera lite konjak i en grönpepparsås. Det slutade med att min mans lugg fattade eld och vi brände bort håret på hans händer. Som ni förstår har jag inte flamberat sedan dess och jag har sörjt det faktum att jag inte vågat mig på Crêpes Suzette. Men man måste våga övervinna sina rädslor och i helgen som gick, var det dags att sätta fyr på maten igen. Vi gjorde det under mer kontrollerade former den här gången och resultatet blev strålande. Det här är så gott att jag serverar det till dessert idag igen, när svärföräldrarna kommer på middag. Om du vill göra den här rätten, tänk på följande vid flamberingen. Mät upp vätskan och häll i en liten bägare. Att hälla spriten direkt ur flaskan kan lätt leda till att man häller i för mycket. Ha fläkten avstängd om du flamberar på spisen. Titta inte över kärlet när du tänder på. Lycka till!


Crêpes Suzette

4 portioner

Pannkakorna:

1,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
3 äggulor
75 g smält smör
1 krm salt
2 msk Grand Marnier eller Cointreau

Apelsinsåsen:

0,5 dl strösocker
zesten från 1 ekologisk apelsin
50 g smör
2 dl pressad apelsinsaft
2 msk strösocker
2 msk Grand Marnier eller Cointreau
2 msk konjak

Börja med pannkakorna, dessa kan stekas i god tid och förvaras kallt.
Vispa ut mjölet i vattnet och mjölken. Vispa ner äggulorna och det smälta smöret. Avsluta med att blanda ner salt och likör. Låt stå och dra en stund, gärna 30 min.
Hetta upp en liten pannkakslagg eller stekpanna, det är enklast att få riktigt tunna crêpes om du använder nonstickpanna.
Stek 8 stycken tunna pannkakor. Vik ihop dem på hälften två gången till en liten tårtbit. Ha den snygga sidan utåt. Lägg på tallrik.

Och så till såsen. Häll den större mängden socker, smöret och apelsinskalet i en vid gryta eller stekpanna. Smält till en karamell på medelhög värme, låt den ej brännas. Tillsätt apelsinsaften och låt sjuda ihop till en simmig sås. Lägg ner crêpesen och vänd i såsen. Om crêpesen förvarats kallt, låt dem värmas av såsen. Gör detta i omgångar så att alla crêpes blir ordentligt vända i såsen. Lägg tillbaka alla crêpes i pannan. Strö över den mindre mängden socker och häll över spriten. Tänd på omedelbart. Skaka försiktigt på pannan så att lågorna når all alkohol. När lågorna slocknat, är det dags att servera. Servera med en riktigt god vaniljglass.

Njut! Det är fantastiskt gott! Tack Allt om mat för receptet.

På måndag byter vi kök från klassiskt franskt till klassiskt amerikanskt. Vi gör mac and cheese!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar