söndag 14 oktober 2012

Inkokta päron och världens godaste vaniljglass


Jag gillar inkokta päron, men i år hade jag helt glömt bort denna enkla och god dessert. Jag får tacka Anette Roswall, en av Hemmamorsorna, för att jag återupptäckt denna delikatess. Jag fick ett recept av Anette via Twitter, sen gjorde jag en egen liten variant av det och det blev två goda desserter. Eller ja, lite olika proportioner av de ingående delarna och tillägg av chokladsås gav 2 "olika" desserter. Även chokladsåsen är inspirerad av Anette Roswall. Vad skulle jag göra utan dig, Anette?
Räds inte det faktum att det kallas inkokt. Det är inte svårt och det tar inte lång tid. Välj relativt fasta päron, annars finns risken att det blir päronmos istället.


Inkokta päron

4 portioner

4 fasta päron, t ex Anjou
2 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
6 dl vatten
1 vaniljstång
skalet och saften från 1 citron
1 tumstor bit färsk ingefära, skuren i stavar
8 kardemummafrön

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull. Tillsätt socker, muscovadosocker och vatten. Lägg i kardemummafrön, ingefära i stavar, skalet från citronen (avhyvlat med potatisskalare) och även citronsaften. Koka upp. Under tiden skalar man päronen. Gör gärna ett vackert mönster vid dess stjälk. Gröp ur kärnhuset underifrån med hjälp av ett kuljärn  eller med kniv (lite mindre snyggt). Sänk ner päronen i sockerlagen och låt sjuda 15-20 minuter tills päronen precis mjuknat.


Världens godaste vaniljglass

2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl råsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 vaniljstång
1 msk whisky t ex Famous grouse
1 gelatinblad
1 msk flytande glykos

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt frön och stång till gräddmjölken. Häll i flytande glykos och whisky och koka upp.
Vispa äggulor och socker pösigt. Sila av gräddmjölken direkt ner i äggblandningen. Blanda ordentligt och häll sedan allt tillbaka i kastrullen. Låt sjuda, ej koka, tills smeten börjar tjockna något. Tillsätt gelatinbladet och ställ i kallt vattenbad för att kallna. Låt sedan gärna glassmeten dra i kylskåp över natten för att utveckla smakerna. Det går också bra att köra smeten direkt i glassmaskin. Kör till önskad konsistens och lägg över i en låda. Förvara i frysen i väntan på servering.


Om man serverar huvudsakligen glass med de inkokta päronen i bitar och toppar med chokladsås, då får man den franska klassikern Poire Belle Hélène. Den ska toppas med kanderade violer eller flagad mandel, men det är väldigt gott även utan detta.

Så här gör du en väldigt snabb chokladsås.

Chokladsås

6-8 portioner

1 dl vispgrädde
1 dl ljust muscovadosocker
40 g mörk choklad

Koka upp grädden med sockret under omrörning. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Tag av kastrullen från plattan och låt svalna. Ev behöver den värmas på lite inför servering, då den blir ganska tjock när den svalnar. Njut!
På tisdag återvänder vi till det svenska köket och lagar raggmunk med fläsk à la Morberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar