fredag 30 november 2012

Äppelbullar

Nästa vecka tänker jag börja baka pepparkakor och saffransbullar i form av butterkaka med apelsinkräm. Men innan dess hinner vi med ett vanligt bullrecept som med sin fyllning av äppelmos, passar riktigt bra på hösten och vintern. Jag använde ett hemkokt äppelmos med vaniljstång i men det går lika bra att använda ett köpt mos. Blanda gärna ner lite vaniljfrön eller vaniljsocker i moset för en riktigt god smak på bullarna.






Äppelbullar

48 stycken

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
150 g smör
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:

100 g finriven mandelmassa
125 g smör
0,75 dl strösocker
1 msk kanel (smaka av, det ska smaka mycket kanel)
1 msk vaniljsocker

2 dl äppelmos, gärna smaksatt med vanilj

uppvispat ägg och pärlsocker

Lös jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägget, sockret, ägget, kardemumman och vaniljsockret. Tillsätt sedan drygt hälften av mjölet och arbeta i degblandare till en jämn deg. Tillsätt sedan saltet, smöret som ska vara riktigt mjukt och några deciliter till av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och blank, lossnar från bunkens kanter och klibbar inte fast vid dina fingrar. Totala tiden som degen bör bearbetas i maskin bör vara minst 5 minuter.
Låt jäsa under bakduk tills degen jäst till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar, för mig brukar det räcka med 2 timmar.

Under tiden som degen jäser, gör man fyllningen. Blanda samman alla ingredienser och smaka av. Den ska smaka riktigt mycket kanel.

När degen är färdigjäst, är det dags för utbakning. Knåda degen lätt med lite mjöl om den är lite kladdig. Dela i två delar och kavla ut den ena delen till en stor platta. Bred på halva mängden av fyllningen och bred ut till ett jämnt lager. Vik över degen så att långsidornas kanter möts och tryck ut luften som hamnat i degplattan. Skär eller sporra ut 24 längder från varje degplatta. Tag en längd och tvinna den ordentligt. Snurra sedan den tvinnade längden runt två fingrar och vik in den sista änden under bullen. Lägg bullen i bakform. Upprepa tills du fått 48 vackra bullar. Låt jäsa under bakduk ca 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C. När kakorna jäst är det dags att spritsa en klick äppelmos i varje bulle. Försök få in lite av moset inuti bullen. Pensla med ägg och strö över generöst med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen tills bullarna fått fin färg, detta kan ta 8-12 minuter.

Njut med ett glas kall mjölk!

På måndag är det dags för smörrebrödskavalkad! Det får ni inte missa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar