tisdag 27 november 2012

Mystery box

Inspirerade av Masterchefprogrammen, har vi börjat med en onsdagsutmaning i det Wibergska hemmet. Vi kör Mystery box. Min man och vår vän Fredrik handlar 5 hemliga ingredienser till mig och jag lagar mat. Var tredje till fjärde gång får grabbarna en låda av mig. De kommer att gästblogga om sin låda inom kort. Vi var noggranna med att sätta upp tydliga regler innan vi började. Det inhandlas 5 hemliga råvaror inklusive något protein. Matlagaren skall sedan laga en middag för 3 på dessa ingredienser. Man får använda de mejeriprodukter, örter, grönsaker och smaksättningar som finns i kyl och skafferi, men inget ytterligare protein. Man kan välja bort maximalt en ingrediens men då blir betygsskalan sänkt. Vid middagen bedöms sedan 4 olika kategorier; presentation, smak, hur väl och fantasifullt man använt sig av råvarorna samt svårighetsgrad på tekniken. Samtliga bedöms på en skala mellan 1 och 10 och läggs sedan ihop till ett genomsnitt.
Problemet med utmaningen blir att jag inte hinner skriva ner eller komma ihåg recepten. Dagens inlägg blir mer en genomgång av hittills utförda utmaningar men ett recept kommer jag ihåg. Och det är väl värt att minnas!

Utmaning 1; viltfärs (älg och vildsvin), färska fikon, valnötter, portabellosvamp och en habanerochili.Resultatet: viltfärsbiffar med fikonsås och svamp bakad med chili- och örtsmör, toppad med valnötter.
Betyg: en sjua och en åtta. God smak, framför allt på såsen, men lite tråkigt med biffar.
Utmaning 2: hel entrecôte, royal galaäpplen, sparris, dadlar och whiskyädelost.Resultatet; entrecôte bakad under täcke av ädelost och dadlar, smörad äppelpuré och sparris med ädelostsås. Betyg: en sjua. Lite för mycket ädelostsmak. Utmaning 3; hel fläskkarré, mango, mynta, jordnötssmör och kaffeResultatet; kaffe- och chilimarinerad fläskkarré i skivor, mangosalsa med mynta, jordnötssås. Betyg två stycken sjuor. God salsa och fin presentation, men lite dåligt med kaffesmak i köttet. (Kanske inte enbart negativt.)
Så då har vi kommit till receptet som jag minns, nämligen den smörade äppelpurén. Vansinnigt god! Den borde vara gudomlig till fläskkött såsom julens revbensspjäll, men även till kyckling och fisk. 

Smörad äppelpuré

4 portioner

3 äpplen, gärna syrliga
1 dl vitt vin
25 g smör

Skala äpplen och skär i små tärningar. Lägg i en kastrull och slå på vitt vin. Koka upp och låt sjuda tills äppelbitarna känns helt mjuka. Mixa helt slätt med stavmixer, gärna i mixerkanna. Tillsätt smöret och fortsätt mixa tills smöret gått in i purén. Njut!

I morgondagens inlägg kommer det att handla om kultur, nämligen en ny pjäs på Stadsteatern med namnet Colettes kokbok. Den innehåller inslag av matpassion, kan man lugnt säga, och jag har fått chansen att se den på en förhandsvisning. Missa inte när Sara leker kulturrecensent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar