söndag 4 november 2012

Operakällarens äppelkaka

Första gången mina föräldrar träffade mina svärföräldrar, bakade jag den här kakan. Det var 8 år sedan. Nu var det dags igen. Jag ville göra en kaka av konditorityp och denna är just en sådan. Det är ohyggliga mängder smör i kakan, men så blir det minst 12 rejäla bitar av den. Kakan är lite kort och torr i konsistensen, en klick vaniljsås är nästan ett måste. En väldigt god söndagsfika!


Operakällarens äppelkaka

400 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
10 dl vetemjöl
1 vaniljstång
6-8 äpplen
socker, kanel

Blanda smör med urskrapade frön från vaniljstången och socker. Rör riktigt pösigt. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och jobba ihop till en deg. Degen ska inte vara alltför smulig, ev tag därför inte allt mjöl från början.
Låt degen vila insvept i plastfolie i kylen en timme.

Sätt ugnen på 175°C. Skala äpplena och skär i tjocka klyftor. Strö över lite socker och kanel och blanda om.
Tag ut degen och tryck ut det mesta av degen i en smord form med avtagbara kanter. Spara lite deg till dekoration. Fyll med äpplen. Skär remsor och tryck ev ut blommor eller liknande med kakmått. Lägg i vackert mönster ovanpå kakan. Det kan vara lite svårt att få mönstren att hålla, då degen är lite spröd. Detta underlättas om man inte kavlar den för tunt.
Grädda i nedre delen av ugnen tills äpplena är mjuka och kakan fått fin färg, hos mig tog detta ca 30 minuter.
Nästa gång vi ses bjuder jag på vegetariskt. En lite lyxigare potatisvariant med morotspuré, ostflarn och ärtmajonnäs.

2 kommentarer:

 1. Mårdaklevs Pernilla4 november 2012 kl. 13:35

  Åhhh den är ju jättefin! Nu blev jag sugen på att göra en dekorerad paj <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Pernilla! Det är så himla roligt att baka vackra kakor och pajer och det tar inte så lång tid att göra det där lilla extra som gör det just vackert. jag tycker absolut att du ska baka!

   Radera