lördag 17 november 2012

Jordärtskockssoppa

Igår var vi på co-op-middag med goda vänner. Ett av våra vänpar började traditionen för drygt 2 år sedan där vi har parmiddag med ansvar för varsin rätt och värdparet ansvarar alltid för varmrätten och drycken. Och igår kväll var det dags igen. Wilhelm och jag ansvarade för förrätten och den skulle vara snabb att få på bordet och god givetvis. Jag gjorde en jordärtskockssoppa som tillagades redan dagen före. Denna fick sedan en försiktig uppvärmning och serverades med halstrade pilgrimsmusslor.Wilhelm stekte pilgrimsmusslorna alldeles perfekt i smör och så på med soppan. I glaset hade vi en Petit Chablis som mötte gräddigheten i soppan och musslan på ett utmärkt sätt.
Något foto blev det inte, kameran får inte följa med bort på middagsbjudningar, då ligger fokus på umgänget i stället.


Jordärtskockssoppa

4 varmrättsportioner eller 6 förrättsportioner

500 g jordärtskockor
2 stora potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna i grytan
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
2 msk smör
salt
ev saften av en halv citron

Skala jordärtskockorna och skiva tunt. Skala även potatisen och dela i mindre delar. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt. Fräs löken och vitlöken hastigt i hälften av smöret. Tillsätt sedan skockorna och potatisen och fräs hastigt. Slå på vin och vatten så att det täcker grönsakerna. Tillsätt buljongtärningarna och låt koka upp. Koka på medelhög värme tills grönsakerna känns mjuka. Om mycket spad kvarstår i grytan, häll av lite i en skål och spara denna. Mixa grönsakerna till en helt slät soppa. Tillsätt grädden och resten av smöret. Späd med lite av spadet om soppan är för tjock. Smaka av med salt och ev citronsaft om det behövs mer syra. För en riktigt skummig och fin soppa, kan man tillsätta lite kall mjölk precis före servering och skumma hårt med stavmixern.

På måndag bjuder jag på ett recept baserat på en annan säsongsfavorit, nämligen brysselkålen. Missa inte det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar