torsdag 8 november 2012

Vaniljbavaroise

Vaniljbavaroise är en dessert som är lättare att laga än att uttala snyggt. Den är som ett mellanting mellan en vaniljkräm och en pannacotta. Len, lite dallrig och med en god smak av vanilj. Och den är betydligt enklare att stjälpa upp än en pannacotta, så det finns goda förutsättningar för en vacker dessert.  Den behöver några timmar i kylen för att stelna, så starta i tid!


Vaniljbavaroise

4 portioner

2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1, 75 dl vispbar grädde


Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg fröna och hela stången i en kastrull och tillsätt mjölken och hälften av sockret. Koka upp och ta sedan kastrullen från värmen. Låt dra i ca 15 minuter.
Vispa äggulor och resten av sockret pösigt. Tag ur vaniljstången. Häll äggvispet i mjölken och vispa noga. Värm under omrörning till 82°C. Tag kastrullen från värmen och vispa ner de urkramade gelatinbladen. Ställ i kallt vattenbad. Kyl till 20°C.
Vispa grädden riktigt fluffigt och vänd ner i den kalla vaniljblandningen. Fördela i portionsglas och täck med plastfolie. Ställ i kylen och låt stelna under minst 2 timmar. Vid servering doppas formarna i hastigt i hett vatten och sedan stjälper man upp bavaroisen ur formen. Ev måste man ta en spatel eller skaftet på en sked till hjälp för att få den att lossa.

Servera med en god bärkompott!

På lördag lagar vi husmanskost à la Mannerström. Kalv i dill eller dillkött som det också kallas. En riktig svensk pärla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar