tisdag 6 november 2012

Fondantpotatis, morotspuré, ärtmajonnäs- en lyckad vegetarisk rätt

Det här är i grunden en kylskåpsrensningsmiddag. Jag hade en ynklig bakpotatis, några morötter, lite överbliven riven ost och en skvätt grädde i kylen och jag ville så gärna göra en god vegetarisk rätt. Så jag funderade en stund och lagade sedan detta. Fondantpotatis, en len morotspuré, en sås på gröna ärter kokt i lite grädde och blandad med majonnäs. Frasiga ostflarn och lite krutonger från ett torrt surdegsbröd. Enda felet? Min man blev inte riktigt mätt. Han tyckte att rätten snarare hade förrättskaraktär än endarättskaraktär. Han har rätt i det, men för mig fungerade den alldeles utmärkt som en lyxig vardagsmat. Prova och säg vad du tycker!


Fondantpotatis, morotspuré och ärtmajonnäs

2 portioner

1 bakpotatis
neutral olja till konfiteringen

3 morötter
2 msk smör salt

1 dl grädde
1 dl gröna ärter
2 msk majonnäs (gärna hemgjord)
salt, peppar

2 dl riven ost

2 skivor bröd, gärna surdegsbröd

Sätt ugnen på 150°C. Skala bakpotatisen och skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsfast form och häll över neutral olja så att det nätt och jämnt täcker. Om man använder en liten form där potatisen precis får plats, går det inte åt så mycket olja. Sätt potatisen i ugnen och låt stå tills den mjuknat helt, detta tar ca 45 minuter.

Strö ut osten tätt i en bakplåtspappersklädd form. Gratinera i ugnen tills osten smält samman och börjar få lite färg på kanterna. Tag då ut den, lyft ur pappret ur formen och skär till portionsflarn. Detta måste göras medan osten fortfarande är varm. Om den börjat kallna, är osten för spröd.

Skala morötterna och skär i små bitar. Koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, mixa helt slätt med stavmixer och smaksätt med smöret och lite salt.

Koka upp grädden med ärterna. Mixa helt slätt. Kyl av hastigt i vattenbad och blanda sedan den kalla ärtgrädden med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.

För att vara tidseffektiv är det smartast att göra ärtmajonnäsen under tiden som morötterna kokar. Du borde också hinna skära brödet i tärningar och steka lätt till krutonger.

Var väldigt försiktig när du tar ut potatisen ur ugnen. Den varma oljan kan lätt skvätta och bränna dig rejält.

Klicka ut purén på tallriken. Lägg på potatisen, ringla över majonnäsen och strö över krutonger. Toppa med ostflarn och dekorera med ärtskott eller solrosskott.

På torsdag gör vi en dessert som kan passa efter en soppmiddag. Vaniljbavaroise!


1 kommentar:

  1. Ojojoj vilken lyxmiddag en vardag! Snygg uppläggning också! Det låter jättegott och verkar som om du gav rätten väldigt mycket kärlek i och med att du fick till lyxmat av så enkla ingredienser.

    SvaraRadera