fredag 23 november 2012

Hemmagjord Big Mac

Varför ska man göra en hemmagjord variant av en känd snabbmatsburgare, när man kan köpa originalet? Jo, för att det på flera sätt blir godare. Burgaren är monterad precis vid servering och är över 1 decimeter hög. Köttet är saftigare, löken är nyhackad och brödet nyrostat. Till och McDonalds själva tyckte att den såg ut, när jag skickade en bild till deras Twitterkonto. Går den att äta med fingarna? Inte en chans! Blir man mätt? Ja, jättemätt. Var det gott? Mmm, det var det!


Big Mac

Till varje burgare behövs:

2 x 75 g nötfärs + salt+ peppar
1,5 hamburgerbröd modell mindre
2-3 msk dressing enligt nedanstående recept
hackad isbergssallad
finhackad lök
6 skivor smörgåsgurka
2 ostskivor, gärna hamburgerost av cheddartyp

Dressing:

Räcker till 4-6 burgare

1,5 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
2 tsk chilisås
2 msk bostongurka
1-2 msk finhackad gul lök
1 tsk rödvinsvinäger
2-3 tsk råsocker
salt

Blanda samtliga ingredienser till dressingen och smaka av. Ev behövs mer socker eller salt. Låt stå coh dra kallt i kylskåp, gärna över natt.

Blanda nötfärs med lite salt och svartpeppar samt möjligen någon matsked kallt vatten. Forma till hamburgare som väger ca 75 g styck.
Skär sedan till brödet så att du får mittbrödet i burgaren, dvs skär av den yttersta delen av botten alt toppen av ett halvt bröd. Stek alla brödbitar frasiga i stekpanna.
Stek sedan burgarna och lägg en ostskiva på vardera när du vänt dem för sista gången.

Montera sedan burgarna. Dressing på brödet, sedan lök, sallad, gurka och burgare. Mellanbrödet på och upprepa proceduren. Avsluta med bröd. Stick gärna en lång tandpetare eller ett grillspett genom burgaren för att få den att hålla ihop. Den har en tendens att rasa pga sin höga höjd. Njut!!

På söndag lagar vi rödbetscarpaccio. Köp hem rödbetor, getost, valnötter och crème fraiche, så ses vi då!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar