onsdag 21 november 2012

Butterkaka

Inspirationen till att baka butterkaka kom från "Hela Sverige bakar", TV-programmet på Sjuan som bara handlar om bakning. Jag mindes hur jag och mamma bakade butterkaka när jag var liten och jag blev sugen att prova igen. Och jag har upprepat den bakningen därefter för det är inte svårt att baka och det är vansinnigt gott! För en riktigt god kaka, gör man en krämig vaniljkräm på äkta vaniljstång. Vill man förenkla det något, gör marsankräm. Jag tycker att det är godare med pärlsocker på än florsockerglasyr. Och varför inte göra en saffransversion av den till advent? Med apelsinkräm istället för vanilj. Det tror jag banne mig att jag ska testa.

Min variant idag är kalljäst, dvs jag har använt kallt degspad och låtit jäsa tills degen har dubbel storlek. Detta tar minst 2 timmar. Om man vill skynda på baket, använd fingervarmt spad och jästiden är nere på en halvtimme. Men låt det ta lite tid, det blir så mycket godare kaka.






Butterkaka

4 stycken

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
150 g smör
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:

100 g finriven mandelmassa
125 g smör
0,75 dl strösocker
1 msk kanel (smaka av, det ska smaka mycket kanel)
1 msk vaniljsocker

Vaniljkräm:

2 äggulor
2,5 dl mjölk
0,5 dl grädde
0,5 dl strösocker
1 vaniljstång
2 msk potatismjöl

uppvispat ägg och pärlsocker

Lös jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägget, sockret, ägget, kardemumman och vaniljsockret. Tillsätt sedan drygt hälften av mjölet och arbeta i degblandare till en jämn deg. Tillsätt sedan saltet, smöret som ska vara riktigt mjukt och några deciliter till av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och blank, lossnar från bunkens kanter och klibbar inte fast vid dina fingrar. Totala tiden som degen bör bearbetas i maskin bör vara minst 5 minuter.
Låt jäsa under bakduk tills degen jäst till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar, för mig brukar det räcka med 2 timmar.

Under tiden som degen jäser, gör man fyllning och kräm. Börja med krämen. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och sjud försiktigt under vispning. Sjud tills den tjocknat något. Ställ kallt i vattenbad.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Smaka av. Den ska smaka riktigt mycket kanel.

När degen är färdigjäst, är det dags för utbakning. Knåda degen lätt med lite mjöl om den är lite kladdig. Dela i två delar och kavla ut den ena delen till en stor platta. Bred på halva mängden av fyllningen och bred ut till ett jämnt lager. Rulla ihop till en rulle och skär i knappt 2 cm tjocka skivor. Ställ skivorna med snittytan uppåt i smorda bakformar. Lämna minst 1 cm avstånd mellan skivorna i formen, så det finns plats för jäsning. Upprepa proceduren med den andra degbiten. Täck med bakduk och jäs i 20-30 min.

Sätt ugnen på 200°C. När kakorna jäst, pensla med ägg och strö över pärlsocker. Spritsa sedan ut en rejäl klick vaniljkräm i mitten av alla bullar. Skjuts in i nedre delen av ugnen där de gräddas tills de fått fin färg, ca 15-20 minuter.

På fredag ska vi laga hemmagjorda Big Mac-burgare. Väldigt gott!

2 kommentarer:

  1. Där är den ju, butterkakan! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där är den! =) Funderar på att baka saffransversionen denna veckan och tjuvstarta julen lite.

      Radera