lördag 3 november 2012

Pankopanerad torsk med currybuljong och äppelskum

Jag har köpt Ulf Wagners kokbok "Minnen och menyer" och det finns mycket gott i den boken, vill jag lova. Det första receptet jag provade var pizzadegen som jag hade svårt att få ihop till en deg. Undrar om inte receptet innehåller för mycket mjöl, då degen blir i mina ögon perfekt om man minskar till drygt halva mjölmängden.
Det andra receptet som tillagades är dagens bloggrätt. I originalreceptet serveras en bakad äggula till. detta moment hade jag inte tid att göra, så jag dekorerade med äpple i stället. Och så bytte Wagners föreslagna fisk kungsflundra, mot torsk som stektes i panna istället för fritering. Och det här blev vansinnigt gott! Riktigt frasig fisk, smakrik currysås med rejält med sting och ett himla gott äppelskum. Det här blir en av våra nya festrätter. Servera rätten med en pinot gris eller halvtorr riesling.

För att följa receptet, behöver man en sifon till äppelskummet. Om man inte har en sifon, är det svårt att få till skummet. Klicka bara på äppelpurén i så fall.






Pankopanerad torsk med currybuljong och äppelskum

4 portioner

Torsken:

4 portionsbitar av torskfilé
1 uppvispat ägg
2 dl pankoströbröd
olja
salt, peppar

Äppelpurén:

1 dl äppelmos (inte för sött och ej smaksatt med t ex vanilj)
2 msk vitt vin
2 msk vatten

Currybuljong:

2 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
2 dl grädde
2 msk curry
2 msk smör
1 grönt äpple
2 msk mango chutney
1 st citrongräs
2 msk fisksås
salt


Tillbehör: ugnsrostade rotfrukter (potatis, morot, selleri), tunt skivat grönt äpple, riven pepparrot

Börja med buljongen. Skala äpplet och finhacka det. Fräs det i smör, tillsätt chutneyn och citrongräset som delats i 2 cm långa bitar. Häll på fiskbuljong och vin. Låt koka upp och reducera till hälften.
Tillsätt curry, grädde och fisksås och låt koka ytterligare ca 10 minuter. Mixa i matberedare och sila av. Smaka av med salt och varmhåll på låg värme.

Blanda äppelmos med vin och vatten. Häll i en sifon och ladda sifonen med 2 patroner. Skaka!

Vänd fisken i uppvispat ägg och sedan i pankoströbröd som kryddats lätt med salt och vitpeppar. Stek fisken riktigt gyllene och frasig i rikligt med olja. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av.

Då är det dags att lägga upp. Först bakade rotfrukter. Häll sedan på rikligt med sås. På med fisken, toppa med riven pepparrot, skivat äpple och allra sist äppelskum. Njut!!





I morgon bakar vi en klassisk äppelkaka från Operakällaren, en lagom pysslig söndagssyssla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar