torsdag 1 november 2012

Morotssoppa med ingefära och apelsin

Restaurang Fond har serverat havskräftor med apelsin- och svartpepparglacerade morötter i många år. Så jag antog att det apelsin och morot var en välbeprövad kombination och inkorporerade den i en soppa. Det blev en jättegod soppa och så här i förkylningstider kan ett tillskott av ingefära och apelsin knappast skada. Servera med ett gott bröd och torsdagsmiddagen är klar!






Morotssoppa med ingefära och apelsin

2 portioner

4 stora morötter
1 schalottenlök eller liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära, ca 2 cm stor
saften från 1 apelsin
7 dl grönsaksbuljong
0,5 dl grädde av valfri fetthalt
salt, peppar

Finhacka löken och vitlöken. Riv ingefäran fint. Skala morötterna och skär i slantar. Fräs löken, vitlöken och ingefäran i lite olja eller smör. De ska mjukna, ej få färg. Tillsätt morötterna och fräs hastigt. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka upp. Låt sjuda tills morötterna är mjuka. Häll av det mesta av buljongen och spara. Mixa helt slätt med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt grädden och apelsinsaften och späd med den överblivna buljongen tills du får önskad konsistens. Låt småsjuda någon minut. Smaka av med salt och peppar.

På lördags lagar vi en fiskrätt komponerad av Ulf Wagner, en panerad torsk med smakrik currybuljong och äppelskum. Missa inte det!

2 kommentarer:

  1. Gjorde den här soppan till lunch igår och den var jättegod, precis som dina recept brukar vara. Kryddade med lite chili explosion. Smaken av apelsin kom fram överraskande väl.
    Några av dina recept har vi gjort flera gånger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!

      Vad kul att ni gillar mina recept! Det är precis sådana kommentarer som livar upp och ger energi att fortsätta blogga.

      Det jag gillade hos morotssoppan var just den fina syrligheten från apelsin. Har gjort en liknande sparrissoppa en gång och det blev en riktigt god förrätt. Bara att byta ut morötterna mot vit sparris och hoppa över ingefäran.

      Välkommen åter och ha en himla trevlig helg!

      /Sara

      Radera