måndag 12 november 2012

Överbakade sockerstekta äpplen med kanelkräm

Jag använder mig ofta av Systembolagets hemsida. Där får man god hjälp i hur man ska kombinera mat och vin, men där finns även många bra recept. Jag har lagat flera därifrån och dagens dessert är just en sådan rätt. Rätten har många moment och kan tyckas krånglig, men är i själva verket inte så jobbig att göra. Jag tyckte att det blev en otroligt god dessert där kanelkrämen med sina milda fina smak, var pricken över i:et. Om du har en stund över och vill göra en riktigt festlig efterrätt, då ska du göra den här. Tack till kocken Rodrigo Perez som gjort receptet. Det enda jag har ändrat på är att minska smörmängden lite till stekningen av äpplena.






Överbakade sockerstekta äpplen med kanelkräm

4 portioner

Sockerstekta äpplen:

5 äpplen
1, 25 dl socker
50 g smör
1 krm kanel
8 stötta kardemummakärnor

Kanelkräm:

2,5 dl mjölk
1 kanelstång
0,75 dl socker
3 msk maizena
2 äggulor
20 g smör
1 dl crème fraiche eller gräddfil

Brynt smörkaka:

2,5 dl florsocker
4 äggvitor
zest från 1 citron
1 vaniljstång
 0,75 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
95 g smör (brynt till ljusbrun färg och lätt koladoft)

Vi börjar med kanelkrämen. Koka upp mjölken med kanelstången. Tag sedan upp kanelstången. Blanda socker, maizena och äggulor till en jämn smet i en bunke. Slå över den varma mjölken i bunken och vispa. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud 3-4 minuter tills krämen tjocknat. Klicka i smöret och rör tills det smält. Ställ kallt i 2-3 timmar. Rör sedan ner crème fraichen eller gräddfilen.

Skala äpplena och skär i klyftor. Värm en stekpanna och tillsätt hälften av smöret. Stek äpplena tills de fått fin färg. Strö över sockret och låt det smälta och bli karamelliserat. Tillsätt resten av smöret samt kanel och stött kardemumma. Blanda och låt svalna.

Sätt ugnen på 210°C. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa florsockret och äggvitan till en fast maräng. Blanda ner citronzesten och fröna från den urskrapade vaniljstången. Blanda mjöl och mandelmjöl och vänd ner i marängen. Häll sist i det brynta smöret och rör till en fluffig smet.

Lägg äppelklyftorna i en ugnsfast form. Täck med mandelmaräng, ca 2 cm tjockt täcke. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills den fått en knäckig yta. Servera kakan varm med kanelkräm.



1 kommentar:

  1. Det där receptet kommer jag ihåg nu att jag såg i en broschyr från Systembolaget och tänkte att jag borde testa det. Tack för påminnelsen, det ser jättegott ut =)

    SvaraRadera