lördag 14 juli 2012

Gräslökspannacotta med rökt lax

Den här rätten serverade vi som förrätt på midsommar och den kändes klockren med sina somriga, svenska smaker. Vi gjorde 4 portioner av nedanstående sats med pannacotta. Det tyckte jag blev för stora portioner och nästa gång hälls den upp i 6 portionsformar i stället. Att servera den ur sirliga små kaffekoppar med fat blir väldigt vackert, tycker jag och om man dekorerar med en laxros eller en äggformad liten klick löjrom, så passar den som förrätt även på en finare middag.






Gräslökspannacotta

4-6 portioner

2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 liten finhackad rödlök
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
1 knivsudd salt
1 knivsudd finmalen svartpeppar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden och tag kastrullen från värmen. Vispa ner gelatinbladen följt av rödlök, gräslök, salt och peppar. Vispa sist ned yoghurten. Häll upp i portionsformar och täck med plastfolie. Ställ kallt i minst 4 timmar för att stelna. Dekorera med kallrökt lax eller löjrom vid servering.

På måndag, min första riktiga semesterdag, bakar vi blåbärspaj enligt min mammas klassiska recept. Riktigt, riktigt gott!

5 kommentarer:

  1. Låter smarrigt! Men du det var väl torsdag vi skulle ses, inte måndag? Vad bakar du på torsdag? ;)

    SvaraRadera
  2. Vilken perfekt förrätt! Roligt att se en "mat-pannacotta"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var på många sätt en perfekt förrätt. Den gav mersmak, var fräsch (tack vare yoghurten) och kunde förberedas dagen innan. Rekommenderar verkligen att du provar den!

      Radera
  3. Spännande med en pannacotta osm inte serveras som efterrätt. Har sett det någon gång förut men inte provat men nu sparas detta recept bland favoriter :)

    SvaraRadera