fredag 31 augusti 2012

Biff stroganoff

Det finns många recept på den här rätten och många som säger att just det här är originalreceptet. Jag hävdar inget sådant. Däremot hävdar jag att det är en otroligt god rätt och hemma hos oss väger det tyngre, än om det är rätten som greve Stroganoff en gång serverades. Gör man den på ryggbiff, är rätten klar på mindre än en 30 minuter. Receptet kommer från Vår kokbok, men tillägget av lite ketchup är min egen idé. Prova, redan ikväll!






Biff stroganoff

4 portioner

400-500 g ryggbiff, rostbiff eller fransyska
2 gula lökar
1 msk smör eller olja
2 msk tomatpuré
3 msk ketchup
1,5-2 dl vatten
1,5 dl crème fraiche
2-3 tsk pressad citron
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Skär köttet i centimetertjocka strimlor, ca 3 cm långa. Skala och hacka löken. Bryn köttet i lite smör, bryn det i omgångar och tag upp det ur stekpannan. Fräs löken i lite smör och lägg sedan tillbaka köttet.   Krydda med salt och peppar, tillsätt vattnet, ketchupen och tomatpurén och låt eftersteka under lock på svag värme. Med ryggbiff räcker 5 minuter, likaså för rostbiff. Fransyska kräver ca 30 minuter. Tillsätt crème fraichen mot slutet av stektiden. Smaka av med citronsaft och ev lite mer ketchup om det behövs sötma eller tomatsmak.

Servera med ris eller pressad potatis och en blandad sallad.

På söndag lagar vi klassisk söndagsmiddag i form av plankstek. Vi ses då!

1 kommentar:

  1. Hej!

    Det blev jätte gott =)gjorde med ryggbiff rekommenderas.

    SvaraRadera