måndag 13 augusti 2012

Fyllda veteflätor

En riktigt god vetefläta behöver ingen introduktion. Det räcker med en bild och ett löfte om rikligt med saftig fyllning och nystött kardemumma i degen. Så det så!






Fyllda veteflätor

4 rejäla flätor


50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
14-15 dl vetemjöl special 

Fyllning:
125 g smör
0, 75 dl strösocker
75 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
(1-2 tsk nystött kardemumma)

uppvispat ägg
pärlsocker

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av den varma mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, ägget, sockret, vaniljsockret och kardemumman. Börja arbeta in mjölet, börja med ca 10 dl. Låt degblandaren eller överarmarna jobba ordentligt, minst 5 minuter med degblandare och det dubbla om du gör det för hand. Klicka ner smöret som ska vara ordentligt mjukt. Tillsätt lite mer mjöl (2 dl) och saltet och arbeta degen ytterligare. Smöret ska arbetas in i degen. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Degen ska vara smidig och släppa från bunkens kanter. Den ska vara lite klibbig utan att fastna på fingrarna.
Låt degen jäsa under handduk, ca en halvtimme.

Under tiden som degen jäser, förbereds fyllningen. Smöret ska vara riktigt mjukt. Blanda smöret med finriven mandelmassa, vaniljsocker, socker och ev kardemumma. 

När degen är jäst, tas den upp på mjölat bakbord. Dela i fyra delar. Knåda inte degen alltför mycket, bara så den är smidig att jobba med. Kavla ut varje degbit till en rektangel och fördela en fjärdedel av fyllningen i den mittersta tredjedelen i rektangelns längsriktning. Skär sneda remsor i de resterande två tredjedelarna av degen. Vik över de sneda remsorna så att ett flätmönster uppstår. Avsluta med att vika in ändbitarna under längden. Upprepa med de övriga tre degbitarna.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 200°C tills längderna fått fin färg, ca 15 minuter.

Njut med ett stort glas mjölk!

4 kommentarer:

  1. Mårdaklevs Pernilla14 augusti 2012 kl. 19:37

    Gör dessa just nu... får se om jag lyckas med "flätandet".
    Dina är ju så himla snygga :)
    Blir de fina, hamnar de på mitt instagram (thepernillus), om du vill se?!
    Tack för alla roliga recept. kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pernilla!

      Vad roligt att du bakar just dessa. Du har något riktigt gott framför dig! Jag blir så tokigt glad varje gång jag hör någon säga att de lagar mina recept, likaså nu! Klart att jag ska kolla in ditt Instagram! Och känna mig stolt!

      Tack för att du läser min blogg!

      Kram/Sara

      Radera
  2. Mårdaklevs Pernilla15 augusti 2012 kl. 22:11

    De var väldigt goda, och inte så svåra att få till :) Tack för receptet!
    Kram/ Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Jag tittade in på Instagram igår kväll, men såg dem inte då. Blev orolig att receptet inte funkat, men nu vet jag att det blev bra. Kul!

      Kram/Sara

      Radera