torsdag 23 augusti 2012

Mandelpotatissoppa med sparris och västerbottenostkräm

Jag vet inte hur vädret ser ut där ni bor, men hos oss börjar morgnarna att anta hösttemperatur och innerst inne tycker jag att det känns helt okej. Jag älskar hösten, den i september och oktober, då luften är alldeles klar och frisk och träden är färgsprakande.  Då kan man baka scones och äta mustiga grytor och goda soppor som värmer ända in i själen. För er som följt bloggen ett tag, så tror jag att ni upptäckt min förkärlek till släta soppor. Och vad finns det att inte älska hos en värmande, mättande soppa som är len som sammet? Om du känner minsta tvekan på denna fråga, laga denna soppa och bli överbevisad. Om du känner dig säker, misstänker jag att du redan står i köket redo att starta soppkoket. Klokt!






Mandelpotatissoppa med sparris och västerbottenostkräm

4 portioner

1 kg mandelpotatis
4 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
1 dl grädde av valfri fetthalt
(1 dl mjölk)
salt, svartpeppar
smör eller olja för stekning

2 dl crème fraiche
2 dl riven Västerbottenost
1 paket bacon
0,5 dl finhackad gräslök
svartpeppar

1 förp minisparris

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Ansa salladslöken och strimla den fint. Hacka vitlöksklyftan. Fräs löken, vitlöken och potatisen i lite smör eller olja i en gryta. Slå på buljong och vitt vin. Koka upp och låt koka tills potatisen är genomkokt. Detta tar ca 20-25 minuter. När det återstår 7 minuter av koktiden, lägg sparrisen i ett metalldurkslag eller ånginsats och ångkoka över soppgrytan.
Om mycket kokspad återstår i grytan, häll av lite och spara. Mixa med stavmixer tills soppan är helt slät. Tillsätt grädden och späd med kokspad till önskad konsistens. Om mycket spad kokat bort, kan man behöva späda med lite mjölk för en tunnare soppa. Denna soppa ska nämligen inte vara för tjock, då upplevs den nästan som obehagligt mättande. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden som soppan kokar, gör man krämen. Finhacka baconet och stek det knaprigt i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Vispa crème fraichen riktigt luftig. Blanda med riven ost, bacon och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt tills soppan är klar.

Lägg upp sparrisen i botten av en tallrik. Forma ett ägg av ostkrämen och lägg ovanpå sparrisen. Häll soppan runtom ostkrämen. Servera omgående.




På lördag bakar vi mazarintårta, lättbakad och fantastiskt god.

4 kommentarer:

  1. Mårdaklevs Pernilla24 augusti 2012 kl. 15:48

    Gud så gott det låter... Älskar vanlig potatis-purjolöks soppa. Så denna är nog ännu godare, och ostkrämen gör det festligt. Får bli att pröva :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man älskar vanlig potatissoppa, som kommer man älska den här. Sen gillar jag att man kan reglera konsistensen så lätt med buljongen och mjölken. Då kan man gör en tunn soppa som förrätt eller en lite tjockare som varmrätt. Härligt!

      Radera
  2. Åh, det låter supetgott! Spännande med ostkrämen om lyxar till det hela, gillas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sandra! Jag kan varmt rekommendera soppan. Just krämen gör hela rätten!

      /Sara

      Radera