lördag 25 augusti 2012

Mazarinkaka

Förra veckan firade vi svärmors födelsedag med ett litet kalas hemma hos oss. Varmrätten bjuder jag på en annan dag, för idag ska det handla om efterrätten. Jag hade ett minne av att svärmor gillar mazariner och då jag inte testat att baka liknande förut, tog jag chansen. Det blev en riktigt saftig mazarinkaka toppad med säsongens förmodligen sista jordgubbar. Jag tror att svärmor Ulla tyckte att den var god och det följde en rejäl bit med dem hem. För en sådan här kaka blir bara godare om den får några dagar på nacken. Då blir den saftigare och glasyren lite knäckigare. Den är god med bär, men i ärlighetens namn nästan godast precis som den är.






Mazarinkaka

12-15 bitar

175 g smör
75 g mandelmassa
6-8 bittermandlar
1 ägg
1,5 dl mjölk
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

3 dl florsocker
1,5-2 msk vatten

Sätt ugnen på 150°C. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Vispa ägget med mjölken i en bunke. Riv mandelmassan och bittermandeln fint. Blanda den med äggblandningen tillsammans med socker, bakpulver och vaniljsocker. Rör sedan ner mjölet. Rör sist ned det smälta smöret. Häll upp smeten i en smord och bröad springform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. (Originalreceptet från Arla angav 30-40 minuter, men då var min kaka fortfarande mycket lös och blek.)
Låt kakan svalna något. Blanda ihop florsocker och vatten till glasyren och bred den ovanpå kakan. Ställ kallt i väntan på servering.





Födelsedagsbarnet skär upp kakan som är dekorerad med färska bär och inte ett endaste tårtljus!

På måndag lagar vi club sandwich med waldorfsallad, en rätt som passar både till vardags och och som bjudmat.

1 kommentar:

  1. Mazarinkakor är en av mina absoluta favvokakor! Har gjort mång aolika varianter på detta, mums!

    SvaraRadera