söndag 19 augusti 2012

Potatis- och palsternacksrösti med pepparrotskräm

Några helger varje år åker vi till svärföräldrarnas lantställe. Det ligger idylliskt beläget vid en liten insjö, högt uppe i en backe med en äng sluttande ner mot sjön. Det finns rikligt med svamp, lingon och blåbär i omgivningen och ofta är det synnerligen ostadigt väder. Man måste ladda med god mat, värmande dryck, sällskapsspel, en bra bok och ved till brasan. Och en sak som man faktiskt alltid kan göra om vädret är dåligt, det är att laga mat. Köket är litet som sig bör i en sommarstuga, utrustat med vedspis och enstaka kokplatta. Och här kan man laga riktigt god mat, för maten smakar alltid bättre där. Som den här rätten till exempel. Den är väldigt enkel men ändå fantastiskt god. Palsternackor, potatis, vitlök, schalottenlök och ägg. Crème fraiche och riven pepparrot. En lättlagad lunch på landet!






Potatis- och palsternacksrösti med pepparrotskräm

4 portioner

4 medelstora palsternackor
6 potatisar
1 stor bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

1,5 dl crème fraiche
riven pepparrot efter smak och tycke
salt, socker

Skala palsternackorna och potatisarna och riv sedan grovt. Krama ur vätskeöverflödet. Blanda med finhackad lök, vitlök och ägg i en bunke. Tillsätt salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör eller margarin. Lägg i lite av smeten och pressa ut till en tunn kaka, en dryg decimeter i diameter. Stek på medelhög värme tills den fått färg på undersidan. Vänd och stek på andra sidan tills den är gyllene och frasig. Upprepa tills smeten är slut.

Under tiden som du steker röstin, blandar du crème fraiche med riven pepparrot. Smaka av med salt och lite, lite socker.

Servera röstin varm med en klick pepparrotskräm och gärna en skiva gott bröd. 




På tisdag tipsar jag om ett gott kryddsmör till sommarens sista grillkvällar.

2 kommentarer:

  1. Mums!!! Det där bara måste jag prova..jag som älskar rösti!! <3

    SvaraRadera
  2. Hej Mary!

    Jag tycker absolut att du ska prova detta. Så enkelt men så smakrikt. Och så älskar jag det frasiga hos en välstekt rösti. Jo, jag älskar också rösti!!

    /Sara

    SvaraRadera