fredag 5 oktober 2012

Fisksoppa med lax, räkor och fänkål

En av de bästa sakerna med hösten är alla goda soppor och grytor som man kan laga med gott samvete. Mat som mättar, värmer och fyller kroppen med lugn. Jag gillar det amerikanska uttrycket comfort food och hit räknar jag denna soppa. Fisksoppa gör jag endera som en bouillabaisseliknande rätt med saffran och aioli, eller så blir det som dagens soppa, en variant med grädde. Len och krämig men ändå mustig. Den kräver ett gott bröd, gärna med örter i. Och så ett vin, en torr riesling passar riktigt bra liksom även en chenin blanc eller steen som druvan också kallas. Häll en skvätt i soppan också, det blir bara ännu godare.





Fisksoppa med lax, räkor och fänkål

4-6 portioner

300 g lax, gärna stjärtbiten
500 g oskalade räkor
4 potatisar
3 morötter
0,5 fänkålsstånd
0,5 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
8-10 dl fiskbuljong (vatten + buljongtärning/fond)
0,5 dl grädde
2 tsk paprikapulver
1 krm dillfrön
salt, peppar

Skala räkorna. Skala potatis och morötter och skär i mindre tärningar respektive tunna skivor. Finhacka löken och skiva paprikan och fänkålen tunt. Finhacka vitlöken.
Hetta upp en gryta och häll lite olja i botten. Fräs löken, vitlöken och paprikan hastigt. Tillsätt potatis, morötter och fänkål och fräs en kort stund. Slå på vitt vin och buljong. Tillsätt tomatpuré, dillfrön och paprikapulver. Koka upp och sänk värmen så att soppan småkokar.

Tag skinnet av laxen och skär laxen i mindre tärningar. Tillsätt laxen när potatisen nästan kokat klart. Häll i grädde och smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkorna och låt dem precis bli varma. Servera omgående med bröd och vin.

2 kommentarer:

  1. Håller helt klart med! Det finns allt vissa positiva sidor med hösten. Det jag gillar med fisksoppa är att man kan variera den beroende på humör och kylskåp. Men fänkål i är nästan ett måste - gott! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Jag varierar den mycket, men precis som du tycker jag att fänkål nästan alltid måste vara med.

      Ha en fin helg du med, Kim!

      Radera