torsdag 18 oktober 2012

Rostbiff med smakrik dressing och parmesan

Ännu en gång har jag blivit omvänd. Rostbiff har i mitt tycke varit en ganska tråkig charkvara som oftast serveras rakt upp och ner med lite potatissallad. Och rostbiffen brukar sällan vara ordentligt kryddad och gärna lite seg. Men sådana saker kan man ju göra något åt om man gör rostbiffen själv. Då kan man krydda rostbiffen innan den åker in i ugnen och sedan kan man smaksätta ännu mer med en smakrik marinad.
Jag vill ha min rostbiff rosaröd och den blir i mitt tycke perfekt om man lågtempar den i ugnen till en innertemperatur på 55°C och sedan låter den vila i minst en halvtimme. Då får man en vidunderligt saftig rostbiff. Den här gången serverade jag större delen av den med en smakrik dressing och en krämig potatisgratäng. Så här:





Rostbiff med smakrik dressing och parmesan

1 bit rostbiff på ca 1 kg
3 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin
1 tsk salt
1,5 tsk peppar, gärna blandat svartpeppar, grönpeppar och rosépeppar

Dressing:

4 soltorkade tomater
1 schalottenlök
1 kvist basilika
2-3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

cocktailkapris
flagad parmesan

Vi börjar med rostbiffen genom att sätta ugnen på 125°C. Blanda olja med riven/pressad vitlök, salt, finhackad rosmarin och peppar. Putsa köttet och gnid sedan in det i kryddoljan. Lägg i en ugnsfast form och stick en stektermometer mitt i den tjockaste delen av köttstycket. Sätt in rostbiffen i ugnen och låt stå tills termometern visar 55°C för rödrosa kärna, 65°C för mer jämnt rosa eller 75°C för genomstekt. Låt den sedan vila i folie i minst 30 minuter innan den skärs upp.

Finhacka schalottenlök, soltorkade tomater och basilika. Blanda med olja och vinäger och smaka av med salt och peppar.

Skiva sedan rostbiffen tunt och lägg upp på fat. Ringla dressingen över och strö sedan över parmesanflagor och cocktailkapris. Klart att servera!





I morgon är jag tillbaka med ett tips på vad man kan göra för gott med resterna av rostbiffen. Låter inte en steak and cheese sandwich med dragonsås och karamelliserad lök som en passande fredagsrätt?

2 kommentarer:

  1. Gott.

    Jag brukar göra steaksallad av resterna från söndagssteken
    ( http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2011/11/steaksallad-ett-smart-satt-att-ta.html)
    Gott och perfekt sätt att ta tillvara på rester.

    // Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera
  2. Det låter som en god resträtt. Den får jag prova nästa gång!

    SvaraRadera