tisdag 9 oktober 2012

Tarte flambée

Tarte flambée, eller flammkuchen som det heter på tyska, är en specialitet från Alsace i östra Frankrike. Det här är enligt mitt tycke en mycket godare regiontypisk rätt än deras surkål med fläsk och korvar. Många restauranger i regionen har flera varianter på menyn, gärna med den lokala osten Munster, men den klassiska versionen med lök, fläsk och ost är allra godast. Jag gjorde rätten delvis efter Bengt-Göran Kronstams recept som publicerats i DN men också i boken Vinets magi. Det blev vansinnigt gott, men jag hade gärna sett att degen hade gått att kavla ännu tunnare för att bli ännu krispigare. Nästa gång ska jag kämpa mer med kavlandet, för det är det frasiga är det som skiljer en tarte flambée från en riktigt god pizza. Till tarterna åt vi en god blandad sallad med en dressing gjord som en nobissås, men mindre fast. Det ger en fin syra som bryter av riktigt bra mot det söta och lite feta i tarten. Och om det är någon gång man ska dricka en god riesling eller pinot blanc från Alsace, så är det till det här. Njut!!





Tarte flambée

4 stycken

25 g jäst
2 krm salt
2,5 dl vatten
0,5 msk olivolja
7-8 dl vetemjöl

2 paket bacon eller motsvarande mängd sidfläsk
1 stor gul lök
2 dl lätt crème fraiche
1 äggula
salt, peppar
3 dl riven ost, gärna Gruyère

Man börjar med degen.
Lös upp jästen med lite vattnet, tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet och arbeta sedan ner mjölet. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.

Sätt ugnen på 275°. Blanda crème fraiche med äggula, några tag med pepparkvarnen och en liten nypa salt. Skiva löken riktigt tunt och stek den mjuk men utan att den får färg. Skär baconet i mindre bitar och stek även detta utan att det tar för mycket färg. Det ska klara en vända i ugnen också.

Kavla ut degen till tunna flarn och lägg på bakpappersklädda plåtar. Fördela crème fraicheröran på bottnarna. Strö över lök, bacon och sist ost. Grädda mitt i ugnen i knappt 10 minuter.




På torsdag lagar vi tallrikshalstrad lax. Enkelt och vansinnigt gott!

2 kommentarer:

  1. Hoppsan så gott! Men jag är ganska svag för surkål också :) Jättekul med vintips till också.

    Och jag ser mycket fram emot inlägget om den tallrikshalstrade laxen. Fick ju en liten version på twitter, men är mer nyfiken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håll ut, Kim! Laxen kommer i morgon! Väl värd att vänta på.

      Kram/Sara

      Radera