måndag 19 november 2012

Vitvinsbrässerad brysselkål med grädde och senap

Brysselkålen delar folket i två läger. De som älskar och de som hatar. Men det går att vinna över folk från hatasidan till älskasidan om man undviker att servera brysselkålen som en illaluktande, sönderkokt sörja med alltför mycket beska. Om den ska serveras kokt, koka den försiktigt och absolut inte för länge samt tillsätt en nypa socker i kokvattnet. Då försvinner beskan.
Överhuvudtaget är det väldigt gott att krydda brysselkålen med något sött, som sirap eller honung. Eller att servera den plockad och picklad som på Restaurang Familjen. Idag ger jag er receptet på en annan variant där vitt vin och dijonsenap står för syran och skånsk senap står för sötma. Detta är en krämig variant av kål som passar utmärkt till husmanskost såsom köttfärslimpa, helstekt kyckling eller som tillbehör till rätter med fransk touch. Så om ni har varit brysselkålsmotståndare, är det dags att göra ett nytt försök. Ett nät med dessa små rosenkålhuvud kostar en knapp tia nuförtiden och det är verkligen säsong just nu. 





Vitvinsbrässerad brysselkål med grädde och senap

4 portioner

1 nät brysselkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk skånsk, söt senap
salt, peppar
smör eller olja till stekning

Ansa brysselkålen och dela i halvor. Finhacka den gula löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken i lite matfett tills den mjuknar men ej tagit färg. Tillsätt brysselkålen och fräs en stund. Slå över det vita vinet och sänk värmen till medelhög. Låt vinet koka in i brysselkålen. Slå sedan på grädde och tillsätt senapen. Rör om och sänk värmen till låg temperatur. Smaka av med salt och svartpeppar, tillsätt ev lite socker eller honung om rätten har för skarp syra. Servera till köttfärsrätter eller kycklingrätter.

På onsdag bakar vi butterkaka, extra saftig och god. På återseende!

4 kommentarer:

  1. Jag tycker om brysselkål, mycket. Goda och så fina när dom är så små. Minns när jag åt brysselkål första gången, i en trädgårdssoppa någonstans i fjällen. Kärlek vid första ögonkastet. :-)

    Butterkaka, jatack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt första minne av brysselkål var en mosig, grön sörja som luktade illa och smakade beskt. Tur att jag kommit över det! Det är ju otroligt gott!

      Radera
  2. Jag åt lustigt nog brysselkål igår förförsta gången på superlänge, fast frysta från påse. Kokade lätt och hade med i en gräddig och vitlöksstinn grönsaks- och kycklingpanna med ärtorochspenat. Tack för sockertipset, ska testa nästa gång jag kokar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inte alls dumt att ha brysselkålen i en kycklingpanna. Det får jag testa snart. Har även nu ett nät i kylen som väntar på att bli till något ätligt.
      Sockertipset är också välfungerande vid kokning av sparris, framför allt den vita.

      Radera