fredag 14 december 2012

Julrecept; Janssons frestelse

Om jag fick välja en enda sak som bara måste finnas på julbordet, så är det just Janssons frestelse. Och den ska vara gjord på fast potatis, rikligt med ansjovis och gul lök. Och vispgrädde. Inget annat än vispgrädde. Ingen mjölk eller minigrädde, då blir det inte alls så krämigt. Var försiktig med saltet, ansjovisen är väldigt salt i sig. Jag saltar lätt på varannat lager potatis, det ger en bra sälta.

Janssons frestelse

1 "normalstor" gratängform, ca 30 x 20 cm

12-15 potatisar av fast typ, gärna Asterix
2 gula lökar
1 burk ansjovisfiléer á 125 g
3 dl vispgrädde
salt
lite smör

Smörj en gratängform och sätt ugnen på 175°C. Skala potatisen och skär den i tändsticksstora strimlor. Finhacka löken och ansjovisfiléerna. Spara ansjovisspadet.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Salta på vartannat lager potatis och ringla lite ansjovisspad över vartannat lager lök. Spara lite spad till julköttbullarna. Avsluta med ett lager potatis. Salta lätt ovanpå och häll över grädden. Avsluta med några små klickar smör som fördelas ovanpå potatisen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Gratinera i 45-60 minuter, tills potatisen är mjuk. Om frestelsen får för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Lägg gärna ett ark under formen också, grädden har en tendens att koka över efter en stund.

Uppvärmning av kall frestelse sker också bäst i ugn. Slå på lite extra grädde, täck med folie och låt stå på 150°C tills den är genomvarm.

Redan i morgon kommer nästa inlägg, även det en svensk klassiker. Kalvstek med gräddsås och pressgurka. Det kallar jag söndagsmiddag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar