fredag 21 december 2012

Pepparkakor och julgrissinis

Med blott några få dagar kvar till julafton, har säkert de flesta redan bakat pepparkakor. Kanske till och med hunnit äta upp dem och funderar på att göra fler. Eller så har ni en rulle deg som ni bara inte orkade baka ut vid Luciabaket. Det blir ju väldigt mycket deg när man gör en standardsats hemma. Jag gillar när degen görs på grädde och inte vatten. Jag tycker om den lite mildare smaken som jag upplever att grädden bidrar med. Så idag får ni receptet på min allra bästa pepparkaksdeg och mitt favoritsätt att baka ut den på. Som grissinis, långa pepparkakspinnar som man kan dippa i ädelostdip till glöggen. Jag kavlar degen möjligen lite tjockare än till de tunna kakorna, gräddar 30-45 sek längre och får riktigt krispiga stänger till en relativt liten arbetsinsats. Lördagssysselsättningen är räddad.


Pepparkaksdeg

ca 250 kakor

5 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde (eller vatten)
300 g smör
2 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk malda kryddnejlior
1 tsk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Värm smöret i mikrovågsugn så att det mjuknar något. Tillsätt socker och sirap och rör poröst, gärna med elvisp eller i degblandare. Tillsätt grädden. Blanda ner de torra, malda kryddorna, salt och bikarbonaten. Blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta till en smidig deg som släpper lätt från kanterna. Tag upp degen och dela i 3-4 bitar. Plasta in degbitarna med plastfolie och låt vila i kylen, minst över natten men gärna ett dygn innan utbakningen.

Vid utbakningen, kavlas degen tunt (ca 3 mm) och figurer stansas ut med mått eller skärs ut med kniv. Grädda på bakplåtspappersklädda plåtar mitt i ugnen i 200°C värme i ca 5 minuter. Passa kakorna noga, de bränns lätt!Redan i morgon är jag tillbaka med ett recept på en otroligt god kladdkaka med vuxen och lite julig smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar