onsdag 5 december 2012

Lax med Sandefjordssmör och picklad brysselkål

När vi var i Oslo på barndop för några veckor sedan, var vi i en matbutik och kollade in det norska sortimentet. Och i ena hyllan hittade jag Sandefjordssmör på påse, likt de såspåsar som finns även i våra hyllor. Jag brukar inte använda den typen av halvfabrikat men jag blev vansinnigt sugen på att testa att göra såsen själv. Det är en variant av en beurre blancsås och den var inte så svår att göra. Men oj så god! För att lätta upp rätten som i övrigt bestod av pannstekt lax och kokt mandelpotatis, valde jag att pickla lite brysselkål för krispighet och syra. Det blev en välbalanserad måltid där kålen och såsen spelade huvudrollerna. Jag kan inte annat än uppmana er att laga detta snarast, allt annat vore vansinne!

Picklad brysselkål

4 portioner

0,5 nät brysselkål
1 stor bananschalottenlök
0,5 msk ättika
2 msk socker
4 msk vatten
lite citronsaft

Skölj kålen och plocka sedan bladen och lägg i en skål. Ta bort fula blad. Skiva löken riktigt tunt. Blanda socker, ättika och vatten och häll över kålen och löken. Låt stå och dra, gärna upp emot en timme.


Sandefjordssmör

4 portioner

2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk finhackad gräslök
citronsaft
salt

Koka upp grädden och låt sjuda tills grädden reducerat till ungefär hälften. Skär smöret i små tärningar och vispa ner några tärningar i taget. Det är viktigt att såsen inte kokar när smöret tillsätts, då skär sig såsen. Alltså, svag värme och montera ner smöret allt eftersom. Vispa tills smöret smält in i såsen. Tillsätt gräslöken och smaka av med citronsaft och salt. Servera omgående.


På fredag är det dags för en lättlagad dessert- vanilj- och muscovadopannacotta med mango- och passionsfruktssås. På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar