söndag 23 december 2012

Korianderchutney

Dagen för dopparedagen. Dagen då man sitter uppe och väntar in julafton. Slår in klappar, skriver rim, griljerar skinka, klär granen, äter knäck, bränner fingrarna på lacket, äter lite mer knäck och myser i massor. När jag var liten tyckte jag rentav att uppesittarkvällen den 23:e var mysigare än själva julafton. Man fick provsmaka den första skinkan och den första knäcken. Det spelades julmusik och förväntningarna på dopparedagen var höga. Julafton var en mer stressig dag och styrd av ett strikt schema. Och än i dag tycker jag att kvällen den 23:e är en av årets mysigaste kvällar. Då tänder vi en massa ljus, tittar på den fina granen och äter en god middag, en soppa eller gryta som inte är typisk julmat. Gärna mustig mat, kryddstark och varm,  t ex indiskt. Receptet jag bjuder på idag är så långt från julmat man kan komma. För en het korianderchutney har jag då aldrig sett på julbordet. Den är god till samosas (indiska, frasiga piroger), pakoras (indiska friterade grönsaksplättar) eller vårrullar. Det är exempel på sådan mat jag gärna äter dagen före årets mest mättande och måltidsfokuserade dag. Vad äter du idag?





Korianderchutney

1 kruka koriander
1-2 små gröna chilis
1 gul lök
1 bit färsk ingefära, ca 3 cm stor
1 tomat
4 msk kokosflingor
3 msk farinsocker
2-3 msk citronsaft

Finhacka chilin och riv ingefäran fint. Lägg i en matberedare tillsammans med grovhackad lök, urkärnad tomat, kokosflingor och koriandern. Mixa till en grynig pasta. Tillsätt sockret och citronsaften. Smaka av med salt. Chutneyn ska ha en fin balans mellan hettan från chilin, syran från citronen och sötman från sockret och tomaterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar