lördag 22 december 2012

Kladdkaka med råsocker, mörk rom och mörk choklad

Alla har ett recept på kladdkaka, jag har till och med flera stycken här på bloggen.Så varför envisas jag med att lägga ut ett till? Jo, för att det blev min allra godaste, om jag själv får tycka till. Och det är ju min blogg, så det får jag... Att byta ut strösockret mot råsocker ger en fylligare smak. Att tillsätta mörk choklad förstärker chokladsmaken och ger en finare kaka, rent smakmässigt. Och så i med en skvätt mörk rom. Det ger en annorlunda smak, lite vuxnare, lite djupare och rentav lite julton. Baka kakan dagen innan du tänkt servera den. Ta den ur ugnen när den fortfarande är rätt kladdig i mitten. Om man ställer kakan kallt över natten så sätter den sig. Det ger en perfekt kladdig kaka som är saftig rakt igenom och passar fint på fjärde advent. Servera den som på bilden, utan några andra tillbehör eller med en klick grädde eller vaniljglass och en god apelsinsallad.


Kladdkaka med råsocker, mörk rom och mörk choklad

1 normalstor springform, ca 26 cm i diameter

2 ägg
3 dl råsocker
100 g smör
75 g mörk choklad
2 msk mörk rom
4 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 tsk salt

Börja med att smälta smör och choklad i vattenbad. Blanda ägg och råsocker och rör pösigt, vispa ej. Rör ner mörk rom, vaniljsocker och salt. Sikta ner kakao och mjöl och rör till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret och chokladen.

Häll ut i smord och bröad springform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C värme i 25-30 minuter. Testa efter drygt 20 minuter, kakan är klar när den stelnat men fortfarande är lätt kladdig i mitten. Ställ kallt i minst 4 timmar för att stelna till perfekt konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar