måndag 10 december 2012

Tagliatelle med ärtpesto och bacon

Detta är en mycket snabblagad rätt. Under tiden som pastavattnet kokar upp, hinner man steka både bacon och göra pestosåsen. Det är också ett bra sätt att få i barn grönsaker, då ärterna inte syns men ger en söt och god smak till såsen. Vill man göra rätten vegetarisk, hoppar man över baconet helt. Använd då lite mer parmesan ovanpå pastan för att få lite skärpa och sälta i rätten.


Tagliatelle med ärtpesto och bacon

4 portioner

4 portioner torkad tagliatelle
1 paket bacon
2 dl gröna ärter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 kruka basilika
0,5 dl mandel
1,5 dl grädde eller crème fraiche av valfri fetthalt
1-2 tsk koncentrerad grönsaksfond
saften från en halv citron
salt, peppar

parmesan till servering

Börja med att koka upp pastavattnet. Skär sedan baconet i mindre bitar och stek i stekpanna. Lägg sedan upp baconet på hushållspapper för att rinna av.

Finhacka löken, vitlöken och basilikan. Fräs dessa mjuka i lite olja i en kastrull, men låt dem ej få färg. Tillsätt ärterna och fräs hastigt. Häll på grädde eller crème fraiche samt grönsaksfonden. Låt sjuda några minuter tills ärterna mjuknat. Häll över i en matberedare eller mixerkanna. Tillsätt mandeln och mixa till en pestoliknande konsistens. Såsen kommer inte att bli helt slät, mandeln ger en fin grynighet till såsen och den vill vi ha. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Blanda ner baconet och när pastan är kokt och avhälld, hälls såsen över den och blandas väl. Servera med parmesanost och gärna ärtskott.

På onsdag gör vi asiatisk biffsallad med mango, en riktig färg- och smakexplosion i decembermörkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar