lördag 8 december 2012

Saffransbullar med mandelfyllning och apelsinkräm

Vad är gult, smälter i munnen och fyller en hel låda i Saras frys? Saffransbullar! Jag hade tänkt göra saffransbutterkaka, men ångrade mig och gjorde klassiska snurror istället. Framför allt för hållbarhetens skull, vi hinner inte äta upp en butterkaka innan den börjar bli lite torr och tråkig. Men enstaka bullar kan enkelt plockas upp ur frysen och tinas vid oväntat besök. Kombinationen av saffran och apelsin som man möter i dessa bullar, är inget annat än underbar. Och den klargula färgen piggar också upp i vintermörkret. Baka dessa bullar under helgen och njut till kaffe eller glögg eller varför inte lite varm choklad?

Jag löste saffranet i lite Cointreau och lät stå och dra i en halvtimme innan det hamnade i degen. Man kan gärna göra just så, lösa i lite sprit (vodka, rom, konjak) och låta stå en stund, gärna över natten. Det ger en riktigt fin saffranssmak. Jag använde Cointreau för att förstärka apelsinsmaken något, jag tror dock inte den lilla mängden gjorde någon större skillnad i den stora degen.






Saffransbullar med mandelfyllning och apelsinkräm

40 stycken

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 g saffran (2 påsar)
1 msk Cointreau
1,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:

125 g smör
75 g mandelmassa, finriven
1 msk vaniljsocker
4 msk råsocker

Apelsinkräm:

2 äggulor
1,5 dl saft från apelsin
1 dl grädde
4 msk strösocker
1 vaniljstång
2 msk potatismjöl
finrivet skal från 1 apelsin

uppvispat ägg och pärlsocker

Börja med att röra ut saffranet i likören, gärna kvällen före. 

Lös jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, saltet, ägget, saffransblandningen och sockret. Rör om. Tillsätt sedan ca 8 dl mjöl och arbeta i degblandare. Fördela sedan den riktigt mjuka smöret i degen och tillsätt mer mjöl, ca 4-5 dl. Arbeta i degblandare tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, detta tar ca 2 timmar.

Under tiden som degen jäser, gör man kräm och fyllning. Vi börjar med krämen. Blanda äggulor, apelsinsaft, grädde, socker, potatismjöl och fröna från vaniljstången i en kastrull. Sjud under vispning tills blandningen börjar tjockna. Tag kastrullen direkt från värmen och rör ner apelsinskalet. Låt svalna.

Blanda rumsvarmt smör med finriven mandelmassa, råsocker och vaniljsocker. Smaka av med ev mer vaniljsocker. Det ska vara en tydlig vaniljsmak.

När degen jäst till dubbel storlek är det dags för utbakning. Dela degen i 2 delar och kavla ut ena delen till en avlång platta. Bred ut hälften av smörfyllningen på plattan och rulla ihop till en rulle. Dela i 20 likstora skivor och lägg i bakformar. Upprepa med den andra degbiten. Täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Spritsa en klick apelsinkräm på mitten av bullarna, gärna med spetsen instoppad i en av vindlingarna på bullen. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen tills bullarna fått en gyllene färg, ca 10-15 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna på bakgaller.




På måndag lagar vi tagliatelle med ärtpesto och bacon, en rätt som går att göra helt vegetarisk. Ha en trevlig bakhelg och andra advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar