tisdag 18 december 2012

Julrecept; julköttbullar

Vad skiljer julköttbullar från mina vanliga köttbullar? De är något mindre i storleken och de är kryddade med ansjovisspad och nystött kryddpeppar. Det ger en klassisk smak av jul och de går åt som smör i solsken. Det fina i kråksången är att du kan göra köttbullarna till julafton redan nu och frysa in. De tappar ingenting i smak och du slipper ett tidsödande moment på julafton. Jag gör mina på nötfärs, jag gillar den lite torrare konsistensen som den magra färsen ger. Prova du också!


Julköttbullar

60-70 st

500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2-3 msk ansjovisspad
1 stor gul lök
8-10 kryddpepparkorn
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
ev lite salt

Blanda ströbröd, mjölk och ansjovisspad i en bunke. Låt svälla. Under tiden finhackas löken och steks mjuk i lite smör i en stekpanna. Rör ut ägget i ströbrödsblandningen. Rör sedan ner löken, senap, kalvfond och finstött kryddpeppar. Vänd ner färsen och arbeta till en jämn smet. Forma en liten köttbulle och stek den som provköttbulle. Smaka på den och tillsätt mer salt eller kalvfond för sälta, dijonsenap för syra och ev mer peppar.
Trilla små köttbullar och lägg på en skärbräda. Stek köttbullarna i omgångar i stekpanna. Stek inte för många åt gången, du vill att alla köttbullar ska få en fin och knaprig stekyta. Stek på medelhög värme och kontrollera att de är klara genom att dela en bulle på mitten. De ska inte ha någon rosa färg alls.

Njut på julbordet tillsammans med annat småvarmt eller spara några till torsdagens recept. Då kommer jag nämligen att publicera ett recept på varm, klassisk rödkål. Underbart gott till just köttbullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar