torsdag 20 december 2012

Julrecept; rödkål

Då kommer ännu ett julrecept. Och ännu ett bra exempel på hur den svenska husmanskosten är bra på att balansera sött och syrligt. Rödkål. Söt kål, syrligt äpple, söt sirap, syrlig vinäger. Tillsammans med lite klassiska julkryddor som nejlikor och kryddpeppar, får man en riktigt god kålrätt att servera till köttbullarna, revbensspjällen och korven. Alla grönsaksrätter som man kan klämma in på julbordet är välkomna! Jag tycker att julbordet är så fokuserat på kött och fisk och gillar just de vegetariska inslagen. Min ena svägerska gör en vansinnigt god lingonsalsa som har blivit ett stående inslag på vårt julbord. I år tror jag också att det kommer att landa en cole slaw på rödkål, brysselkål och äpple. Klassiska julsmaker men lite innovativt.

Vill du också ha mer grönsaksrätter på ditt julbord? Börja med rödkålen. Det är ett säkert kort. Och rödkålen är riktigt billig nu, man kan få ett helt huvud för mindre än 10 kr.

Rödkål

1 rödkålshuvud, ca 1 kg
1 gul lök
2 syrliga äpplen, gärna svenska
3 msk smör
5 hela kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
2-3 msk vinäger
2-3 tsk salt
2 msk sirap
lite vatten

Ansa kålen och skär av rotstocken. Strimla kålen riktigt tunt, gärna med mandolin eller osthyvel. Strimla även löken och äpplena fint. Fräs kålen och löken i en stor stekpanna eller gryta i omgångar. Använd 2 matskedar av smöret för stekningen. Tillsätt sedan äpplena, kryddorna, vinägern, sirapen, saltet och lite vatten (1-2 dl). Koka upp och låt sedan småkoka under lock. Utan vattnet försvinner vätskan ur grönsakerna väldigt snabbt och man riskerar att bränna. Låt puttra 35-45 min tills kålen mjuknat. Rör ner den sista matskeden med smör och smaka av mer salt och ev sirap om så behövs.

Ät varm med köttbullar eller revbensspjäll. Vid uppvärmning, är det gott att tillsätta en klick smör. Det gör kålen saftig på nytt och förbättrar bara smaken.

I morgon kommer mitt bästa recept på pepparkakor och tips på en trevlig och enkel utbakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar