fredag 7 december 2012

Vanilj- och muscovadopannacotta med mango- och passionsfruktssås

Äntligen fredag och Göteborg ligger täckt av ett vitt, vackert täcke av snö. Det är en bedövande vacker syn. Och det är då man vill vara ute i den friska luften, göra snöänglar, ta sina barn på en pulkatur eller bara promenera och njuta av knarret under fötterna. Det är då man vill att maten inte ska ta för lång tid och därför tipsar jag idag om en väldigt snabb dessert som stelnar i kylen under tiden du är ute och roar dig. 

Vanilj- och muscovadopannacotta med mango- och passionsfruktssås

6 fullstora portioner eller 12 miniportioner

5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
2 msk muscovadosocker
2 msk råsocker
1 vaniljstång

1 mango
2 passionsfrukter
saften från en halv lime
1-2 msk råsocker
lite vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med sockret i en kastrull. Häll på grädde och vispa väl. Koka upp och tag kastrullen av värmen. Tillsätt gelatinbladen och vispa tills de löst sig. Låt blandningen svalna något innan den hälls upp i glas. Täck med plastfolie och ställ kallt för att stelna. Detta tar minst 4 timmar.

Skala mangon och skär i tärningar. Lägg tärningarna i en kastrull, slå på lite vatten och sockret. Koka upp och låt sedan sjuda försiktigt tills mangon känns mjuk och börjar gå sönder. Mixa till en slät massa med stavmixer. Tillsätt innehållet från de 2 passionsfrukterna samt limesaften. Smaka av. Den ska smaka friskt och syrligt. Låt svalna.

Fördela fruktsåsen ovanpå pannacottan strax innan servering.

I morgon är jag tillbaka med mitt bästa recept på saffransbullar. Fyllda med mandelmassa och toppade med apelsinkräm. Makalöst gott och ett perfekt helgbak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar