måndag 21 januari 2013

Pulled beef

För knappt ett år sedan lagade jag pulled pork för första gången och sedan dess har jag gjort det många gånger. En riktig höjdare var att lägga det dragna köttet på pizza och servera som en förfinad kebabpizza. Igår var jag sugen på att testa draget kött på nötkött och i grytan landade en bit nötbog som putsats från senor. Och mina vänner, det här var till och med godare än pulled pork. Så jag beordrar er alla att laga detta till helgen och jag publicerar receptet redan idag innan mina starka känslor för rätten hinner avta.






Pulled beef

6 portioner

1 kg nötkött av långkokstyp, t ex högrev, nötbog, nötytterlår
0,75 dl rapsolja
0,5 dl ketchup
1 msk vitvinsvinäger
1 msk råsocker
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, tumstor
2 tsk chipotlepasta
1 msk sambal oelek
2 msk bbq-sås, gärna stark
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 tsk spiskummin

Sätt ugnen på 125°C. Putsa köttet från senor. Mindre fett kan få sitta kvar, det smälter i ugnen. Riv vitlöksklyftorna och ingefäran fint. Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Lägg köttet i en ugnssäker stekgryta eller lergryta med lock. Häll över marinaden och blanda om så att alla ytor på köttet  täcks. Sätt in i ugnen och låt stå tills köttet är så mört att det faller sönder om du trycker på det med en sked. Detta tog i min ugn 4 timmar, men kan ta uppemot 6-7 timmar om köttstycket är stort. Det är bra att ösa köttet 2 gånger under tiden det bakas i ugnen. Den andra gången kan man gärna vända på köttet också.

Förbered tillbehören; tortillas, pitabröd eller ett gott surdegsbröd, en blandad sallad, gärna en cole slaw också och så en god kall sås t ex vitlökssås eller guacamole. Vi stänkte över lite bbq-sås på våra wraps, det var jättegott.
När tillbehören är klara, tar man upp köttet ur grytan och drar det i långa trådar med hjälp av två gafflar. Lägg det trådiga köttet i en serveringsskål. Häll över lite av den goda marinaden/såsen som finns i grytan. Tag så mycket marinad att köttet får rejält med smak och upplevs saftigt men inte alltför blött. Det är svårt att ange någon särskilt mängd då det beror på hur saftigt köttet är i sig och hur mycket vätska det släppt i grytan. Här får man helt enkelt smaka av.
Njut!

7 kommentarer:

  1. Älskar dina recept, så även detta en fullträff! Tack för en bra matblogg!

    SvaraRadera
  2. Alltså, just nu har jag helt snöat in på mat man kan äta i bröd, kanske att det blir lite (isär)draget kött också snart!

    SvaraRadera
  3. Då är ju pulled pork eller beef det ultimata! Så ohyggligt gott!

    SvaraRadera
  4. Hej

    Tack för ett gott recept, lånar det av dig och hoppas det
    ger lite besökare till din blogg.
    Tack från oss på ICA Andersson Sörberge genom Patrick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Patrick!
      Kul att du gillar receptet. Det går så bra att låna det. Har ni någon hemsida jag kan spana in?

      Hälsningar

      Sara

      Radera
  5. Brukar aldrig kommentera men känner att jag bara måste. Detta är mitt absoluta favoritrecept på pulled beef och det vi alltid använder oss av! Är så glad att vi hittade din blogg så att våra smaklökar får fröjdas gång på gång! Tack! :)

    SvaraRadera