tisdag 30 oktober 2012

Havets Wallenbergare

Nej, en bild på en fiskbiff blir sällan snygg, framför allt inte i höstmörkret. Men om det är någon tröst alls, så är det en sagolikt god rätt. Man kan servera såsom jag, med brynt eller skirat smör, eller så anstränger man sig lite till och gör en god skaldjurssås. Då har du helt plötsligt fått en finfin bjudrätt. För i övrigt är det inte så ansträngande att laga den här rätten. Fisk ner i matberedaren, mixa, tillsätt grädde, mixa, tillsätt ägg, mixa. Det blir ju lite kladdigt när man ska forma biffarna, men själva stekningen är väldigt enkel. Svår att misslyckas med rent ut sagt. Och man kan göra rätten på de där restbitarna som man får när man skurit upp en hel laxsida eller när det är en ynka vitfiskfilé kvar i förpackningen. Samla alla sådana bitar i en påse i frysen. När den väger 400 g eller mer, gör du det här:






Havets Wallenbergare

4 portioner

400 g skinn- och benfri fisk (lax och någon vitfisk t ex torsk, kummel, kolja)
1 dl vispgrädde
1 ägg
2 msk finhackad gräslök
salt, peppar
2 dl ströbröd

Skär fisken i mindre bitar och lägg i en mixer eller matberedare. Mixa till en slät fiskfärs. Tillsätt grädden och gräslöken och mixa hastigt. Häll sedan ner ägget, en liten nypa salt och några tag med pepparkvarnen. Mixa till en luftig smet.
Fukta händerna med lite kallt vatten. Forma biffar av smeten och vänd i ströbröd. Stek sedan biffarna på medelhög värme tills de är gyllene på båda sidor. Det kan verka som om biffarna är lösa när du lägger dem i pannan, men de blir fastare vid stekningen och är lätta att vända.
Lägg de färdiga biffarna i en form och täck med folie för varmhållning medan du steker resten av biffarna.
Servera med ett gott mos, gärna med palsternacka i, kokta gröna ärter och brynt eller skirat smör. 

På torsdag är det dags för soppa igen. Då bjuder jag på morotssoppa med ingefära och apelsin, en immunboostande vardagsrätt.

1 kommentar:

  1. Mårdaklevs Pernilla30 oktober 2012 kl. 13:53

    Hii hi... precis vad jag gjorde till lunch idag, biffar på torsk och lax!
    Kokt potatis, kall sås och gröna ärtor :)
    Köpte för ett tag sedan laxbitar, sådana där paket med fyra bitar i... och dom smakade så himla mycket "fisk" inte jättegoda :P
    Så då fick det bli litet experiment med att blanda torsk och laxen... blev väldigt gott! Den läskiga fisksmaken försvann. Enkelt och gott!!
    Jag jobbade i ett kök för några år sedan, där vi gjorde "skärgårdsbiffar" Alltid uppskattat.
    Tack för dina fina tips och bilder <3 Kram

    SvaraRadera