måndag 1 oktober 2012

Panzanella- italiensk brödsallad

Första gången jag åt den här fantastiska salladen, var på en lunchrestaurang i Seattle. Vi hade shoppat hela förmiddagen och släntrade in med påsar och siktet inställt på något blodsockerhöjande. Inte trodde jag då att jag skulle äta något så gott att jag gjort den upprepade gånger därefter med strävan att den ska smaka som då. Fräsch, krispig sallad med knapriga surdegskrutonger och en god syra från dressingen. Och så den viktiga sältan från parmesanen. Om du planerar en lunchbjudning eller önskar en god vegetarisk middag, tycker jag att du ska tänka panzanella!




Panzanella

4 portioner

1-1,5 kruka blandad sallad, gärna med romansallad
0,5 fänkålshuvud
3 salladslökar
3 tomater eller 12 cocktailtomater
3 skivor ljust surdegsbröd
1 förp minimozzarellabollar
1 dl parmesanflagor
(ev tunt skivad salami eller parmaskinka om så önskas)

Dressing:
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 soltorkad tomat
0,5 vitlöksklyfta
0,5 dl basilika
salt, peppar

Skär brödet i stora krutonger och stek dem gyllene och frasiga i lite neutral olja. Salta lite efteråt.
Bryt salladen i bitar och lägg i en vid skål. Skiva fänkålen riktigt tunt. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg tillsammans med fänkålen i skålen. Strö över krutongerna och mozzarellabollarna.

Mixa olja, vinäger, basilika och soltorkade tomater med stavmixer. Tillsätt finhackad vitlök och smaka av med salt och peppar.

Blanda salladen med dressingen och strö över parmesanflagor. Servera med gott bröd!

På onsdag är du välkommen tillbaka på glasnudelsallad med syrlig och stark dressing och kyckling.

2 kommentarer:

  1. Jag har bokmärkt liknande recept på panzanella, MASSOR av gånger, men det blir ju aldrig av att göra, det låter supergott! Ja jag måste snart...!

    SvaraRadera