måndag 30 mars 2009

Att gå på restaurang...

... är klart en höjdpunkt och något som förgyller vardagen. Ja, jag går hellre på restaurang en vardagkväll än på helgen. På helgen har jag orken att själv laga god mat, men ibland kan inspirationen till matlagning tryta efter en dags hårt arbete och då är det skönt att bo en stenkast från Linnégatan. Ja, det är väl ett rätt långt stenkast, men på inga vis avskräckande långt.
Min och sambons absoluta favoritrestaurang är Texas Longhorn som äntligen öppnat en filial i Götlaborg, så man slipper trängas riktigt lika mycket. Varför gillar vi detta ställe så mycket? Jo, atmosfären är familjär, köttet prima, ölet klart godkänt och jag fullkomligt älskar deras nötköttschili. Jag är tråkig. Jag beställer endera en halv portion chili eller en liten ryggbiff. Man blir inte besviken. Sambon gillar lammfiléen som serveras med en oanständig mängd vitlökssmör. En gång har vi orkat dela på en efterrätt, en gudomlig cheesecake. Vi satt då tre personer med varsin sked och åt bara på ren vilja. För man är riktigt mätt när man ätit varmrätten. Riktigt, fullkomligt, jag-tror-jag-spricker-mätt. En kopp kaffe slinker dock alltid ner. Man kan ana en kaffeautomat i bakgrunden, vilket ju inte bådar alltför väl. Men deras kaffe är ljuvligt gott, om än något blekt. Gå ditm njut och missa för allt i världen inte deras carne casada bontaña, dvs nötköttschili serverade med tortillachips och varm cheddarsås.

En annan favorit är Krakow. Det är en restaurang med polsk mat som ligger på Karl Gustavsgatan i Göteborg. Familjärt är väl ordet även här. Väldigt mycket kvarterskrog över stället och man får ha överseende med lite fläckiga dukar och glömda brödsmulor på bordet, det verkar ingå. Maten är dock riktigt god och billig. Man får rejäla portioner och öven här kan man beställa halvportioner om man inte är jättehungrig eller stor i maten. Deras klassiker är panerad ost. Den serveras med stekt potatis, tartarsås och lite obligatorisk syrad rödkål. I mitt tycke blir det helt enkelt för mycket ost. Jag föredrar oxfilén som serveras med klyftpotatis, rostade grönsaker och champinjonstuvning eller fläskfilén som kommer med en kryddig sås och potatismos med spenat. Gott, gott, gott. Det polska ölet Zywiek rekommenderas framför vin till maten och har man plats för lite efterrätt, så får man inte missa äppelplättarna som är smått himmelska. Man kan lugnt dela en efterrätt på två.

Fler restaurangtips kommer så småningom, men ni har två att pröva på under tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar